De barometer mei 2021: Daling faillissementen zet verder door

Michiel Scheepens
1 juni 2021 - Leestijd 8 minuten

Als het gaat om de financiële gezondheid van bedrijven en faillissementen hebben wij als geen ander zicht op de huidige stand van zaken. In deze bijzondere tijden is het van groot belang een vinger aan de pols te houden op de financiële gezondheid van je afnemers en toeleveranciers. De barometer toont maandelijks de huidige faillissementen in vergelijking met voorgaande periodes en andere branches. Opvallend deze maand zijn het hoog aantal faillissementen in de bedrijfstakken Bouw (aannemers bouwwerken) en Dienstverlening aan het bedrijfsleven.

In mei 2021 (pijldatum 28-5-2021) zijn in totaal 106* faillissementen uitgesproken. Dat is maar liefst 67% minder dan het aantal faillissementen in dezelfde periode vorig jaar. Dit aantal zal naar verwachting nog wel wat toenemen. Met 192 faillissementen is maart 2021 nog altijd de maand met de meeste faillissementen in 2021. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal faillissementen laag, zelfs lager dan voor de coronacrisis. Dit is een gevolg van de overheidssteun die ervoor moet zorgen dat de normaliter gezonde organisaties tijdens de crisis overeind blijven. Een bijeffect van deze steunpakketten is dat financieel ongezonde organisaties ook niet failliet gaan. De verwachting is dat deze faillissementen zich zullen voltrekken wanneer de overheidssteun wegvalt. *Dit betreft een voorlopige telling.

Analyse steunmaatregelen

Uit een analyse van Altares Dun & Bradstreet onder 93.000 bedrijven die steun kregen via de NOW-regeling, blijkt dat de meest actieve organisaties relatief gezien ook de meeste NOW-steun hebben ontvangen. Het zijn dus niet de ‘zombiebedrijven’ die achteroverleunend profiteren van steun.

Het zijn de meest actieve organisaties die relatief gezien ook de meeste NOW-steun ontvangen. Van alle NOW-ontvangers is 83 procent gemiddeld tot zeer actief, als het bijvoorbeeld gaat om het sturen van facturen en betalen van rekeningen. Dit blijkt uit een analyse van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet van de ruim 93.000 bedrijven die steun kregen via Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De minst actieve organisaties ontvangen ook de minste steun. Het zijn dus niet de ‘zombiebedrijven’ die achteroverleunend profiteren van steun.

Steunpakketten verlengd met 3 maanden

Het kabinet heeft besloten om de steunpakketten wederom te verlengen. Hier wordt 6 miljard euro voor uitgetrokken. De Loondoorbetalingsregeling NOW, vastelastensteun TVL en inkomenssteun zelfstandigen Tozo worden drie maanden doorgetrokken. Daarnaast krijgen bedrijven langer de tijd om (belasting)schulden af te lossen bij overheid.

Top 10 sectoren met de meeste faillissementen in mei 2021

Binnen de bedrijfstakken Holdingmaatschappijen en Investeringsvennootschappen (8), Bouw (19), Dienstverlening aan het bedrijfsleven (8) en Goederentransport & opslag (8) zijn in mei de meeste faillissementen uitgesproken.

Top 10 sectoren met de meeste faillissementen in heel 2021

Als we in heel het jaar 2021 naar de top 10 bedrijfstakken kijken met de meeste faillissementen. Kunnen we concluderen dat ruim 12% van de faillissementen zijn toe te schrijven aan holdingmaatschappijen en investeringsvennootschappenen, 16% aan bouwbedrijven en 10% aan de zakelijke dienstensector.

Altares Dun & Bradstreet: jouw datapartner

Altares Dun & Bradstreet helpt organisaties een bedrijfscultuur te creëren waarin data als strategisch wapen voorop staat. Onze Dun & Bradstreet data cloud is een onuitputtelijke bron van informatie, met inzichten die 90% van alle fortune 500 bedrijven dagelijks raadpleegt. Heb jij hulp nodig bij het opzetten van een master data management strategie? Neem dan contact met ons op.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome