Als je een meldplichtige financiële instelling of dienstverlener bent, ben je voorzien van een checklist om de strijd tegen corruptie verder op te schroeven. De checklist van de Financial Intelligence Unit Nederland bestaat uit 72 handvatten en aanwijzingen die zou moeten helpen bij het detecteren van verschillende vormen van corruptie.
Corruptiebestrijding wereldwijd naar een hoger niveau
De Financial Intelligence Unit Nederland is het orgaan van de Nederlandse overheid waar banken, accountants, fiscalisten en trustkantoren verplicht opmerkelijke en ongebruikelijke transacties dienen te melden. Bovengenoemde instellingen hebben extra handvatten gekregen om corruptie op te sporen. De checklist is niet alleen bedoeld voor financiële instellingen in Nederland. Ook 164 financiële inlichtingendiensten wereldwijd hebben tijdens een congres toegezegd de checklist te willen handhaven. Zij werken samen in de koepelorganisatie Egmont Group.
Meer werk voor compliance afdelingen financiële instellingen en dienstverleners
Door deze checklist te publiceren hoopt het overheidsorgaan kwalitatief betere meldingen te ontvangen. De FIU vraagt nadrukkelijk om informatie over transacties die kunnen wijzen op corruptie. In de afgelopen jaren is het aantal meldingen gestegen en wordt de kwaliteit van de meldingen beter. De aangevulde checklist gaat mogelijk gepaard met extra werk voor de compliance afdelingen. Het lijkt volgens de FIU de enige manier om een beter beeld te krijgen van wat er zich in de financiële sector afspeelt. Samen willen zij de financiële wereld schoonhouden. “Daar hebben we elkaar echt voor nodig.” zegt FIU-hoofd Verbeek.
FIU checklist en externe data kunnen helpen om corruptie te voorkomen
Het extra werk wat gemoeid is met het opvolgen van de checklist wil je zoveel mogelijk beperken. Externe data kan je hierbij helpen. Lees hier hoe je door het slim inzetten van externe data het evenwicht kunt houden op compliance afdeling.
Business vs. Compliance. Hoe houd je het evenwicht?
Enerzijds moet je organisatie compliant zijn en risico’s indammen. En dat in een wereld vol grensoverschrijdende financiële criminaliteit, financiële onzekerheid, geopolitieke onrust, (financiering van) terrorisme, en belasting- en corruptieschandalen zoals Panama Papers, Unaoil en VimpelCom.
Anderzijds, zo ervaar je dagelijks, trekt de business aan je. De organisatie moet groeien én efficiënter worden. Daar bovenop dient het concurrentievoordeel gestimuleerd te worden via due diligence-processen die de doorloopsnelheid verhogen, risico’s verminderen en kosten reduceren. Een due diligence-rapport moet uiterlijk binnen enkele uren worden afgeleverd, maar liefst binnen enkele minuten.
Hoe houd je als koorddanser het evenwicht?
