6 FAQ’s over de impact van data in tijden van economische onzekerheid

Anne de Geus
25 februari 2021 - Leestijd 4 minuten

Data science, het basiselement van credit scoring, steunt op historische informatie en data om relevante inzichten af te leiden en toekomstige gebeurtenissen te voorspellen. Meestal bestrijken de historische data die bij credit scoring worden gebruikt, niet alle soorten macro-economische situaties. Het gaat om grote macro-economische schokken die van nature zeldzaam zijn. Veel van deze vroegere schokken deden zich voor in perioden waarvoor zeer weinig of geen gegevens beschikbaar zijn.

6 FAQ’s over de impact van data in tijden van economische onzekerheid

Download het leaflet: Credit Scores and Ratings in times of Economic Stress

1.   Zijn de Altares Dun & Bradstreet Scorecards en Ratings nog steeds actueel?

Onze modellen zijn bestand tegen zware economische tijden. Dat heeft het verleden wel uitgewezen. In de financiële crisis kwam de wereldeconomie abrupt tot stilstand. Jaren later hebben we de toen voorspelde faillissementen aan de realiteit getoetst. Onze voorspellingen bleken behoorlijk accuraat te zijn. U kunt gewoon vertrouwen op onze Scorecards en Ratings, ook in de hectische tijden van vandaag.

2.   Kunnen de historische inzichten worden gebruikt om de toekomst te voorspellen?

Onze gegevens zijn nog steeds correct en vormen een betrouwbare basis voor prognoses. Maar de uitzonderlijke realiteit van vandaag maakt voorspellen soms wat moeilijker. Gebruik daarom, naast onze Dun & Bradstreet gegevens en scores, uw gezond verstand en kijk goed naar de realiteit van vandaag. Kijk dan wat kritischer naar diezelfde gegevens en scores.

3.   Hoe kan ik mijn huidige klanten- en leveranciersportefeuille met vertrouwen beoordelen?

De data, ratings en modellen zijn even betrouwbaar als altijd, maar vandaag is het moeilijker om die informatie te interpreteren. Hoe kijkt u bijvoorbeeld aan tegen een negatief eigen vermogen of een complexe familiestructuur? In het verleden vond u dit misschien niet onoverkomelijk, maar wat vindt u er nu van? Het is verstandig om grondiger en kritischer te beoordelen dan u gewend bent.

4.   Binnen welke termijn kan ik zien welke bedrijven echt getroffen zijn?

Pas als de economie weer op gang komt, kunnen we terugkijken op wat er is gebeurd. In de nasleep van de financiële crisis werd bijvoorbeeld duidelijk dat veel moederbedrijven relatief snel dochterondernemingen uit de familiestructuur hebben gehaald. Dat was niet te voorzien. Om dergelijke ontwikkelingen in een vroeg stadium op te sporen en te analyseren, komt ons data team wekelijks bijeen. Daardoor kunnen wij onmiddellijk anticiperen.

5.   Welke sectoren lopen nu meer risico?

Transport, industrie, bouw en groothandel zijn de meest risicovolle sectoren. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal faillissementen laag, zelfs lager dan voor de coronacrisis. Dit is een gevolg van de overheidssteun die ervoor moet zorgen dat de normaliter gezonde organisaties tijdens de crisis overeind blijven. Een bijeffect van deze steunpakketten is dat financieel ongezonde organisaties ook niet failliet gaan. Er zijn tot nu toe duizenden minder faillissementen geweest dan dat Altares Dun & Bradstreet eerder voorspeld heeft op basis van de ontwikkeling van het BBP. De verwachting is dat deze faillissementen zich in een tsunami zullen voltrekken wanneer de overheidssteun wegvalt.

6.   Hoe kan Altares ons helpen om risico’s te beperken?

Door de lijst van zakenpartners die risico lopen in kaart te brengen, kunnen wij helpen om de bedrijfsrisico’s proactief te beperken. Zelfs in deze tijden. Vraag ons gerust om een beoordeling met een ‘streng oog’. Wij zullen extra goed kijken naar zaken als familiestructuur en eigen vermogen. Misschien signaleren we risico’s die u nog niet heeft gezien. Een prettig gevoel van zekerheid. Doet u veel zaken met landen buiten Europa, dan kunt u de actuele risico’s per land bekijken met ons Country Insight Report.

Download het leaflet: Credit Scores and Ratings in times of Economic Stress

Altares Dun & Bradstreet: jouw datapartner

Altares Dun & Bradstreet helpt organisaties een bedrijfscultuur te creëren waarin data als strategisch wapen voorop staat. Onze Dun & Bradstreet data cloud is een onuitputtelijke bron van informatie, met inzichten die 90% van alle fortune 500 bedrijven dagelijks raadpleegt. Heb jij hulp nodig bij het opzetten van een master data management strategie? Neem dan contact met ons op.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome