Zoeken

De barometer februari 2021: Faillissementen historisch laag

Leestijd 8 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 25 februari, 2021

Als het gaat om de financiële gezondheid van bedrijven en faillissementen hebben wij als geen ander zicht op de huidige stand van zaken. In deze bijzondere tijden is het van groot belang vinger aan de pols te houden op de financiële gezondheid van je afnemers en toeleveranciers. De barometer toont maandelijks de huidige faillissementen in vergelijking met voorgaande periodes en andere branches. Opvallend deze maand zijn het hoog aantal faillissementen in de branches: horeca, uitzendbureaus, vervoersdiensten en bouw & constructie.

In 2021 (YTD 23-2-2021) zijn in totaal 207 faillissementen uitgesproken. Dat is maar liefst 81% minder dan het aantal faillissementen in dezelfde periode vorig jaar. Deze sterk dalende trend is goed zichtbaar vanaf Q3 2020 en zal naar alle waarschijnlijkheid stabiliseren.

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal faillissementen laag, zelfs lager dan voor de coronacrisis. Dit is een gevolg van de overheidssteun die ervoor moet zorgen dat de normaliter gezonde organisaties tijdens de crisis overeind blijven. Een bijeffect van deze steunpakketten is dat financieel ongezonde organisaties ook niet failliet gaan. De verwachting is dat deze duizenden faillissementen zich in een tsunami zullen voltrekken wanneer de overheidssteun wegvalt.

De dienstensector krijgt in 2021 vooralsnog de grootste klappen. Hierin zien we vooral faillissementen bij uitzendbureaus. Bijna 10% van de faillissementen zijn toe te schrijven aan horeca. Andere sectoren die opvallen zijn transport en opslag en aannemersbedrijven.

Altares Dun & Bradstreet: jouw datapartner

Altares Dun & Bradstreet helpt organisaties een bedrijfscultuur te creëren waarin data als strategisch wapen voorop staat. Onze Dun & Bradstreet data cloud is een onuitputtelijke bron van informatie, met inzichten die 90% van alle fortune 500 bedrijven dagelijks raadpleegt. Heb jij hulp nodig bij het opzetten van een master data management strategie? Neem dan contact met ons op.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer bij Altares

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome