De barometer maart 2021: Aantal faillissementen blijft laag

Anne de Geus
26 maart 2021 - Leestijd 4 minuten
Aantal faillissementen blijft laag

Als het gaat om de financiële gezondheid van bedrijven en faillissementen hebben wij als geen ander zicht op de huidige stand van zaken. In deze bijzondere tijden is het van groot belang een vinger aan de pols te houden op de financiële gezondheid van je afnemers en toeleveranciers. De barometer toont maandelijks de huidige faillissementen in vergelijking met voorgaande periodes en andere branches. Opvallend deze maand zijn het hoog aantal faillissementen in de bedrijfstakken Bouw (aannemers bouwwerken) en Dienstverlening aan het bedrijfsleven.

In 2021 (YTD 24-3-2021) zijn in totaal 367 faillissementen uitgesproken. Dat is maar liefst 61% minder dan het aantal faillissementen in dezelfde periode vorig jaar. Deze sterk dalende trend is goed zichtbaar vanaf Q3 2020.

In maart 2021 tellen we tot nu 77 faillissementen (maart 2020: 330 -77%). Dit aantal zal naar verwachting nog toenemen. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal faillissementen laag, zelfs lager dan voor de coronacrisis. Dit is een gevolg van de overheidssteun die ervoor moet zorgen dat de normaliter gezonde organisaties tijdens de crisis overeind blijven. Een bijeffect van deze steunpakketten is dat financieel ongezonde organisaties ook niet failliet gaan. De verwachting is dat deze faillissementen zich zullen voltrekken wanneer de overheidssteun wegvalt.

Top 10 sectoren met de meeste faillissementen in het eerste kwartaal van 2021

Als we naar de top 10 bedrijfstakken kijken met de meeste faillissementen. Kunnen we concluderen dat bijna 18% van de faillissementen kunnen worden toegeschreven aan bouwbedrijven. Dienstverlening aan het bedrijfsleven 9,5% en Eet- en drinkgelegenheden 6,5%. Holdings en investeringsvennootschappen hebben we buiten dit overzicht gelaten.

Altares Dun & Bradstreet: jouw datapartner

Altares Dun & Bradstreet helpt organisaties een bedrijfscultuur te creëren waarin data als strategisch wapen voorop staat. Onze Dun & Bradstreet data cloud is een onuitputtelijke bron van informatie, met inzichten die 90% van alle fortune 500 bedrijven dagelijks raadpleegt. Heb jij hulp nodig bij het opzetten van een master data management strategie? Neem dan contact met ons op.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome