243 Nederlandse bedrijven failliet in februari 2023

Leestijd 3 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 14 maart 2023

Persberichten

Rotterdam, 15 februari 2023 – In februari 2023 gingen in Nederland 243 bedrijven failliet. Dit zijn er 76 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, een stijging van zo’n 46 procent. Dat zegt bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet na analyse van zijn laatste cijfers.

Februari 2023: runner up voor aantal faillissementen

Hiermee staat februari op de tweede plek voor het hoogste aantal faillissementen in één maand over de afgelopen 12 maanden. November 2022 is koploper met 245 faillissementen die maand. Toch is het niveau van vóór corona nog lang niet bereikt; in februari 2020 sloten namelijk 317 bedrijven de deuren.

Stijgende lijn in faillissementen

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal faillissementen lager dan voorheen. Dit is onder andere een gevolg geweest van de overheidssteun die ervoor moest zorgen dat organisaties overeind bleven. Een bijeffect van deze steunpakketten is dat financieel ongezonde organisaties ook niet failliet gaan. We zien nu een stijgende lijn in het aantal faillissementen, richting pre-corona aantallen.

Handel en retail delven het onderspit

Altares Dun & Bradstreet bekijkt maandelijks de faillissementen in Nederland en ziet in welke provincies en sectoren die worden uitgesproken. De meeste faillissementen vielen in de handel en retail: 59 in totaal. Dit is een trend die we in de maanden hiervoor vaker zagen. Deze sector is over heel 2022 genomen de koploper met een totaal van 398 faillissementen. Ook de sector Bouwnijverheid valt in negatieve zin op door het hoge aantal faillissementen, namelijk 33. Gevolgd door de sector Horeca (26).

Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “We zien in onze data dat het aantal faillissementen weer oploopt. Op het niveau van vóór corona zitten we nog niet, maar we merken over de gehele linie dat het wegvallen van financiële steun, inflatie en stijgende kosten zorgen dat er meer bedrijven omvallen. Dit is met name zichtbaar in de handel- en retailsector; dit kan te maken hebben met het feit dat consumenten voorzichtiger met hun geld omgaan door de recessie.”

Het volledige faillissementenrapport van Altares Dun & Bradstreet voor februari 2023 is hier te downloaden.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome