Rotterdam, 2 juli 2025 โ Bijna 1 op de 5 (19,8%) Nederlandse bedrijven betaalde in 2024 hun facturen te laat, ondanks de strengere wetgeving en economische onzekerheden. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet. Hoewel dit een verbetering is ten opzichte van 2023 (23,9%), valt op dat vooral grote bedrijven niet alleen vaker, maar ook ernstiger te laat betalen.Toch behoort Nederland nog steeds tot de top vijf meest punctuele betalers in Noord-Europa.
Stijgende lijn in betaalgedrag
Nederlandse bedrijven betaalden in 2024 80,2% van hun facturen op tijd. Daarmee is er voor het vierde jaar op rij een lichte verbetering zichtbaar in het betaalgedrag. Ter vergelijking: in 2023 werd 76,1% van de facturen op tijd betaald. Het aantal facturen dat meer dan 90 dagen te laat werd voldaan daalde van 0,4% naar 0,3%. Nederland laat daarmee zien veerkrachtig te blijven, ondanks de geopolitieke spanningen en economische onzekerheid.
Grote bedrijven betalen nog steeds trager
Net als voorgaande jaren is er een duidelijk patroon zichtbaar: hoe groter het bedrijf, hoe slechter het betaalgedrag. Zeer kleine bedrijven betaalden 82,2% van hun facturen op tijd, terwijl dit aandeel bij grote bedrijven met slechts 38,6% ver achterblijft. De wetgeving die in 2023 is ingevoerd om dit te verbeteren, heeft vooralsnog weinig effect op het betaalgedrag van grote bedrijven.
Bij microbedrijven (0โ5 werknemers) is het aandeel laatbetalingen wel gedaald, bij kleine bedrijven (6โ49 werknemers) ligt het niveau tussen dat van 2022 en 2023 in, en bij middelgrote bedrijven (50โ259 werknemers) is er nauwelijks verandering. Maar vooral grote bedrijven blijven achter bij de rest. Wel is het belangrijk om te benadrukken dat het hierbij meestal niet gaat om extreem lange betalingsachterstanden.
Herstel in diverse sectoren
In tegenstelling tot eerdere jaren lieten sommige sectoren in 2024 juist een verbetering zien in hun betaalgedrag. In de industrie en transportsector is dit jaar een sterke stijging te zien. In de industrie steeg het aandeel tijdige betalingen van 62,9% naar 69,1% (+6,2 procentpunt), en in de transportsector van 63,3% naar 69,9% (+6,6 procentpunt). In de bouwsector daarentegen daalde het aandeel op tijd betaalde facturen van 76,8% naar 75%. Ook in de textielsector is een afname te zien, van 75,7% naar 75,1%.
Hoewel betalingen die meer dan 90 dagen te laat zijn over het algemeen minder vaak voorkomen, vormt de industriesector hierop een uitzondering. In deze sector steeg het percentage extreem te late betalingen juist: van 0,20% in het vierde kwartaal van 2023 naar 0,30% in hetzelfde kwartaal van 2024.
Nederland in de Europese top, Belgiรซ blijft achter
Met 80,2% op tijd betaalde facturen blijft Nederland tot de best betalende landen van Noord-Europa behoren. Alleen Denemarken (94,2%), Polen (87,5%) en Rusland (81,3%) doen het beter. Belgiรซ bungelt opnieuw onderaan de lijst: slechts 38,1% van de facturen werd daar binnen de afgesproken termijn betaald.
โVoor het eerst in vier jaar betalen Nederlandse bedrijven weer meer dan 80% van hun facturen op tijd. Tegelijkertijd blijft het faillissementsrisico op een gelijk niveau van vรณรณr de pandemie, wat erop wijst dat de Nederlandse economie veerkrachtig is, ondanks de uitdagende geopolitieke omstandigheden.
Hoewel bedrijven over het algemeen steeds stipter betalen, valt op dat vooral grote ondernemingen structureel achterblijven. Dit patroon zien we al jaren en ondanks strengere wetgeving is er nauwelijks verbetering in hun betaalgedrag. Het mkb en microbedrijven zorgen voor de positieve trend, maar grote bedrijven veroorzaken betalingsvertragingen in de keten en zetten zo de liquiditeit van kleinere leveranciers onder druk,โ zegt Barry de Goeij, Senior Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet.