Handelsintensiteit Nederland daalt in Q2 2023, krimp in bouwsector, maar hoop voor horeca en retail

Leestijd 6 minuten | Geschreven door Shirley Chih | 10 augustus 2023

Persberichten

Rotterdam, 10 augustus 2023 – De relatieve handelsintensiteit van Nederlandse bedrijven is in het tweede kwartaal 2023 met 1.1 procent gedaald ten opzichte van het Q1. Dit geeft aan dat de economische activiteit in Nederland eind juni 2023 op een niveau van 78.6 procent handelsintensiteit zit ten opzichte van het referentiepunt in januari 2020, toen de handelsintensiteitsindex werd vastgesteld op 100 door Altares Dun & Bradstreet.

Stijging faillissementen, intensiever handelsklimaat

In de eerste vier maanden van 2023 was er sprake van een groei in de economie, maar nu lijkt het erop dat die groei stagneert. Altares Dun & Bradstreet analyseert onder andere de omvang en het aantal factuurstromen tussen bedrijven om tot dit cijfer te komen.

Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een toenemend aantal faillissementen in diverse sectoren.De analyse van het aantal faillissementen bevestigt inderdaad wat we waarnemen in de handelsintensiteit. Een stijging van het aantal faillissementen is vaak een indicatie van een verandering in het handelsklimaat. In periodes van economische bedrijvigheid en een toegenomen handelsactiviteit komen doorgaans meer faillissementen voor. Het totaal aantal faillissementen steeg met 2,4% in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal, waarbij de meeste faillissementen plaatsvonden in de handel, bouwnijverheid en horeca. Deze sectoren vertegenwoordigen samen maar liefst 43,5% van het totale aantal faillissementen”, aldus Barry de Goeij, Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet.

Hoop voor horeca en retail

Na een opmerkelijke daling van de intensiteit in de horeca in het laatste kwartaal van 2022, heeft de sector in het eerste kwartaal van 2023 een opleving doorgemaakt. Deze positieve trend zette zich – in iets mindere mate – voort in het tweede kwartaal. De restaurant- en cafésector steeg met 1.5 punten, terwijl de hotelsector een toename van 0.1 liet zien.

De Goeij:”De retailsector vertoont een lichte stijging van 1.4 punten in handelsintensiteit in het tweede kwartaal van 2023, ten opzichte van Q1. Het is nog onzeker of de stijging in het derde kwartaal zal doorzetten, want in juni zakt de handelsintensiteit iets ten aanzien van mei. Op de langere termijn heeft de sector verrassend goed standgehouden, wat hoop geeft voor een positieve groei van de economie”.

“We zien dat de economie de afgelopen twee kwartalen herstellende is van de dip die we zagen in Q4 2022 en in de eerste maanden van 2023”, vervolgt hij. “Deze lijn loopt vrijwel gelijk aan het consumentenvertrouwen, dat herstel laat zien ten opzichte van het einde van 2022, maar nog altijd niet op het niveau zit dat we gewend zijn. Dat zal deels te maken hebben met de verhoogde rente, waardoor we minder geld uitgeven; dit is ook te zien aan het feit dat de productie afnam”, sluit hij af.

Krimp in de bouw

De bouwsector ervaart momenteel een daling in de handelsintensiteit. Vergeleken met het eerste kwartaal is er een aanzienlijke afname van 2.4 procent te zien. Van alle gemeten sectoren is dit meteen de laagste index. De landbouw, tuinbouw en visserij zijn de enige branches die ook nog onder een score van 75 staan. Deze daling kan deels worden toegeschreven aan de lagere productie in de industrie tijdens de eerste vier maanden van het jaar. Daarnaast heeft ook de kostencrisis en het feit dat er minder huizen worden gebouwd een grote invloed hierop.

Afnemend vertrouwen, onzekerheid over handel

“Wanneer we de handelsintensiteit vergelijken met het aantal faillissementen, valt op dat tijdens periodes van economische bedrijvigheid het aantal faillissementen doorgaans hoger is. In de eerste vier maanden van het jaar was er nog sprake van een marginale groei in de economie, maar nu lijkt het erop dat deze groei aan het stagneren is. Met het consumentenvertrouwen dat opnieuw in juni is gedaald volgens het CBS, moeten we waakzaam zijn voor mogelijke onzekerheden die de handelsintensiteit kunnen beïnvloeden”, aldus De Goeij.


Het volledige economische activiteit rapport van Altares Dun & Bradstreet voor Q2 2023 is hier te downloaden.

Deel via social media

Shirley Chih

Marketing & Communications Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome