Forse stijging in Nederlandse faillissementen mei 2022 

Leestijd 4 minuten | Geschreven door Michiel Scheepens | 13 juni 2022

Persberichten

Mogelijke gevolgen wegvallen coronasteun zichtbaar 

Download het rapport

ROTTERDAM, 10 juni 2022 – Na een daling in april zijn er in mei toch fors méér bedrijven in Nederland failliet gegaan. Dat blijkt uit de laatste cijfers van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet. Er gingen in mei 191 bedrijven failliet, 85 méér dan een maand eerder (106). 

Het aantal is ook een stuk meer dan in mei 2021. Toen hielden er 150 op te bestaan. De stijging van mei breekt mogelijk een trend van dalende cijfers. Alleen in november 2021 vielen er meer faillissementen te noteren (206) dan afgelopen maand. De opwaartse trend zou voorloper kunnen zijn op méér maanden met hogere cijfers. Bedrijven krijgen te maken met verschillende (wegvallende) overheidsmaatregelen en kunnen bovendien niet eindeloos op hun financiële buffers leunen. 

Meeste faillissementen in handel, bouw 

De meeste faillissementen vielen net als altijd in de handel en bouw. In mei gingen 37 handelsbedrijven (denk aan retailers en groothandels) failliet, na 26 faillissementen in april. Dit is het hoogste aantal in die sector sinds januari 2021. In heel 2021 kende deze branche bijna 300 faillissementen – meer dan elke andere sector.

Ook in de bouw vielen klappen. Daar gingen 33 bedrijven failliet, na 21 in april. Gecorrigeerd op de omvang van sectoren gingen de meeste bedrijven overigens failliet in andere sectoren: in ‘vervoer en opslag’ en de industrie gingen bijna 0.03 procent van de bedrijven failliet. In de bouw (0.02%) en handel (0.015%) was dat aanzienlijk minder. Verdeeld over alle branches ging minder dan 0.01 procent van de ondernemingen failliet. 

Uitschieter in de industrie 

Er gingen 19 bedrijven in de industrie ten onder, en dat is het hoogste aantal sinds ten minste januari 2017, toen Altares Dun & Bradstreet begon deze statistieken bij te houden. Een mogelijke reden van de faillissementen is het stijgen van de grondstofprijzen en dus de druk op productiecapaciteit die fabrikanten voelen. De onzekerheid van de gehele logistieke keten, door de inflatie, de oorlog in Oekraïne en lockdowns in China, lijkt hier invloed op te hebben. 

Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “Vorige maand zeiden we al voorzichtig dat de lage aprilcijfers als stilte voor de storm voelden. De stijging komt dus niet als een verrassing, maar we zitten nog lang niet op het niveau van vóór corona. Dit najaar starten bedrijven met het terugbetalen van belastingschulden. Dát, maar ook teruglopende reserves, zal het aantal faillissementen een impuls geven, verwachten we.” 

Download het rapport

Deel via social media

Michiel Scheepens

Marketing Leader Benelux

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome