Economisch herstel in Nederland? Handelsintensiteit groeit, maar faillissementen nemen toe in Q3

Leestijd 5 minuten | Geschreven door Shirley Chih | 31 oktober 2023

Persberichten

Rotterdam, 31 oktober 2023 – De afgelopen maanden is er een lichte stijging te zien in de nationale handel. Vergeleken met januari 2020 (index: 100) lag de handelsintensiteit eind september 2023 in Nederland op 83.6. Dat is een stijging van 5 procent ten aanzien van het kwartaal daarvoor. In het laatste kwartaal van vorig jaar stond deze teller op zijn laagst sinds de eerste meting pre-corona (73.1). De handel tussen bedrijven is nog altijd veel lager dan vóór corona blijkt uit de data van Altares Dun & Bradstreet na analyse van de cijfers over de afgelopen drie maanden.

200.000 Nederlandse betaaladministraties

Voor de laatste meting maakte Altares Dun & Bradstreet gebruik van de betaalcijfers van meer dan 200.000 bedrijven in Nederland. Door het aantal verstuurde facturen en andere (anonieme) financiële gegevens door te lichten ziet de bedrijfsdataspecialist verschillende branches enorme inhaalslagen maken. Een hoger aantal verstuurde en geïnde facturen wijst in deze sectoren veelal op economisch herstel en toenemend vertrouwen in de economie.

Faillissementen volgen handelsintensiteit

De groei van de nationale handelsintensiteit wordt met name gedreven door de sectoren industrie (+4.4), dienstverlening (+3.6) en het bankwezen en holdings (+8.6). Naast groeiende sectoren, zijn er ook enkele die een krimp ervaren. Met name de detailhandel (-2.9), restaurant en cafes (-9.1) en de bouwnijverheid (-5.8) hebben een uitdagende periode gehad in de afgelopen twaalf maanden.

Barry de Goeij, senior data scientist bij Altares Dun & Bradstreet ligt toe: “De handelsintensiteit is een voorloper op de faillissementen, dus we verwachten op basis van deze cijfers ook een lichte stijging te zien in het aantal faillissementen tijdens het laatste kwartaal van dit jaar. We kunnen vaststellen dat de economie op veel vlakken doorkabbelt en dat er geen koerswijziging in zicht is. In de conjuctuurklok van het CBS zien we een verminderd consumentenvertrouwen en een toename van openstaande vacatures door krapte op de arbeidsmarkt. Het is geen toeval dat de sectoren die geen groei laten zien de meeste impact hiervan ondervonden. Stond de horecasector eind Q1 2022 nog boven het ijkpunt op 100.7 door een zogenoemde inhaalvraag, zien we deze sector nu onder druk staan en verder krimpen tot de huidige 85.2. In de bouw zien we we dat er fors minder (nieuw)bouwprojecten van de grond komen door de gestegen rente en een krimpende afnemersgroep door de hogere hypotheekrente.”

Geen golf aan faillissementen

Gelijktijdig zien we een toename van het aantal faillissementen. In Q3 zijn er 789 faillissementen gevallen, dit is een stijging van 7,5 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en bijna 70 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Koplopers in deze zijn handel (154), bouwnijverheid (111) en de speciale zakelijke dienstverlening (98). De Goeij ligt toe: “Er kan nog niet gesproken worden over een faillissementsgolf. Het aantal faillissementen stijgt, maar is nog altijd lager dan pre-corona. De signalen die ik nu zie doen mij ook niet vermoeden dat er een golf aan komt.”

De Goeij concludeert: “Over het algemeen is het een stabiel jaar; we kruipen terug naar de normale gang van zaken. De steunmaatregelen hebben heel veel bedrijven overeind gehouden. De terugbetaling van de NOW-steun is nu wel in gang gezet, waar vooral de horeca en restaurants mogelijk pijn van ondervinden. De vraag is hoe de overheid hiermee om zal gaan en wat de impact op de betreffende bedrijven zal zijn. Vermoedelijk zullen we dit in de cijfers van het vierde kwartaal nog niet terugzien.”

Bekijk hier het hele rapport.

Deel via social media

Shirley Chih

Marketing & Communications Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wilt u meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome