Kredietrisico’s wereldeconomie nemen toe ondanks daling faillissementen

Leestijd 7 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 29 mei, 2019

Nieuwsberichten

Volgens Dun & Bradstreet’s Global Bankruptcy Report 2019 is het aantal bedrijfsfaillissementen wereldwijd afgenomen, ondanks de toegenomen economische uitdagingen. In dit artikel beschrijven we de trends die van invloed zijn geweest op deze ontwikkeling.

Kredietrisico’s wereldeconomie nemen toe ondanks daling faillissementen

Overzicht van wereldwijde betalingstrends

Negenenveertig procent (49%) van alle landen in het Global Bankruptcy Report zag het aantal bedrijfsfaillissementen in 2018 dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, ondanks de economische onzekerheid in de Verenigde Staten, China, Japan en de eurozone.

Mogelijke economische uitdagingen zijn onder meer:

  • aanhoudende wrijvingen in de handel tussen de VS en China;
  • de Brexit van het Verenigd Koninkrijk uit de EU;
  • de vertraging van de consumentenbestedingen in China.

Het rapport, opgesteld door Dun & Bradstreet’s Worldwide Network, toont aan dat, terwijl het aantal bedrijfsfaillissementen in een aantal grote economieën is gedaald, 18 economieën (41,9%) een stijging lieten zien. In 2017 registreerde 35% van de landen een stijging, wat wijst op een verslechterende trend.

In Rusland en Japan was er in 2018 sprake van een dalende trend in het aantal bedrijfsfaillissementen. In de VS, Duitsland en Italië zijn de faillissementen met respectievelijk 3%, 3,9% en 5,8% gedaald.

Uit een betalingsanalyse blijkt dat de facturen in Duitsland in het vierde kwartaal van 2018 6,7 dagen te laat werden betaald, veel beter dan het Europese gemiddelde van 13,3 dagen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de prestaties op het gebied van business-to-business betalingen verbeterd van 14,7 dagen in het tweede kwartaal tot 13,7 dagen in het eerste kwartaal van 2019. Betalingsresultaten vallen hiermee maar iets slechter uit dan het Europese gemiddelde. In de VS is de kans dat een bedrijf meer dan 90 dagen later dan de overeengekomen betalingstermijn zal betalen, gedaald tot het laagste niveau in vijf en een half jaar in februari 2019, volgens de Commercial Credit Score van Dun & Bradstreet.

“Het Global Bankruptcy rapport herinnert opnieuw aan de aanhoudende uitdagingen waarmee veel bedrijven in dit onzekere klimaat worden geconfronteerd”, aldus Markus Kuger, Lead Economist bij Dun & Bradstreet. “Onze groeiprognoses voor 2019 zijn sinds het begin van het jaar naar beneden bijgesteld en in de meeste regio’s wordt een tragere groei verwacht.”

Methodologie

Dit Global Bankruptcy Report heeft betrekking op faillissementsgegevens van 45 markten en op 2 nieuwe markten: Colombia en India. De volgende leden van het World Wide Network hebben met hun lokale faillissementsgegevens een bijdrage geleverd om dit verslag te kunnen opstellen: Altares, Bisnode, CIAL Dun & Bradstreet, CRIF, D&B Hong Kong, D&B India, D&B Indonesia, D&B Israel, D&B Israel, D&B Singapore, D&B Taiwan, D&B Taiwan, D&B Thailand, Dun & Bradstreet US/Canada, D&B UK, Huaxia D&B China, ICAP, Informa, Interfax, Nice D&B en TSR.

De verzamelde gegevens zijn geanalyseerd en verwerkt door Dun & Bradstreet’s Country Insight team dat bestaat uit ervaren economen.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome