Ondanks kostencrisis blijft stijging van faillissementen ook in september uit

Leestijd 3 minuten | Geschreven door Anne de Geus | 11 oktober 2022

Persberichten

ROTTERDAM, 11 oktober 2022 – Afgelopen maand gingen er 156 bedrijven failliet in Nederland. Dat zegt bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet na analyse van de laatste cijfers. In vergelijking met een jaar eerder, ligt dit aantal iets hoger dan in de zelfde periode toen er 136 kopje onder gingen.

De meeste faillissementen zien we terug in de sectoren Handel (29), Bouwnijverheid (22) en Specialistische zakelijke diensten (22). We vervolgen de lijst met faillissementen binnen Horeca (19), Verhuur en overige zakelijke diensten (12), en Vervoer en opslag (8). Opvallend zijn het aantal faillissementen in de sector Winning van delfstoffen (2). Met slechts 1.027 bedrijven in deze sector steekt deze er relatief gezien met kop en schouders bovenuit.

Faillissementen Horeca bijna verdubbeld

Pre-corona werden er aan het einde van het derde kwartaal 2019 precies 2.784 faillissementen genoteerd. Dit aantal ligt in vergelijking met vandaag (1.390) bijna vijftig procent lager. Barry de Goeij, Senior Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “De impact van de kostencrisis en het terugbetalen van de TOZO en NOW-regelingen laat nog geen concrete impact zien op het aantal faillissementen. Ondanks het relatief kleine aantal is het wel opvallend dat de horecasector de afgelopen maand op 19 faillissementen zit ten aanzien van een gemiddelde van onder de 10 in de afgelopen 8 maanden. We kunnen nog niet direct spreken van een opgaande trend, maar het wordt wel spannend wat we de komende maanden gaan zien.”

Het volledige faillissementenrapport van Altares Dun & Bradstreet voor september 2022 is hier te downloaden.

Deel via social media

Anne de Geus

Marketing Campaign Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wilt u meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome