Opnieuw stijging faillissementen in vierde kwartaal, Belastingdienst schiet te hulp

Leestijd 5 minuten | Geschreven door Shirley Chih | 23 februari 2024

Persberichten

Rotterdam, 23 februari 2024 – Nederlandse bedrijven dreven in het laatste kwartaal van 2023 minder intensief handel, blijkt uit de nieuwste analyse van Altares Dun & Bradstreet . De handelsintensiteit daalde van 83,6 in het derde kwartaal, naar 82,9 in het laatste kwartaal van 2023. Deze afname heeft een bredere impact op de economie; het jaar werd afgesloten met 891 faillissementen. Dit brengt het totale aantal faillissementen in 2023 op 3.184, een aanzienlijke toename van 51,02% ten opzichte van 2022.

Kijkend naar het vierde kwartaal vorig jaar, valt op dat er minder handel is gedreven in bijna alle sectoren. Enkele uitzonderingen zijn te zien in de restaurants en cafés (+12,1), detailhandel (+7,7) en de bouwnijverheid (+2,6).

Faillissementen nemen toe in 2023

Het laatste kwartaal van 2023 werd afgesloten met het hoogste aantal faillissementen van het jaar, met in totaal 891 faillissementen. Dit markeert een stijging van 10,8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal en een significante toename van 27,3% vergeleken met dezelfde periode in 2022, toen het aantal faillissementen op 700 lag. Opnieuw concentreerden de meeste faillissementen zich in Noord-Brabant (20,76%), Zuid-Holland (19,64%) en Noord-Holland (14,70%).

Het totale aantal faillissementen in 2023 komt uit op 3.184. Dit is een grote toename van maar liefst 51,02% ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin 2.107 faillissementen werden geregistreerd. “Na de coronaperiode was de Nederlandse economie aanvankelijk bezig met een inhaalslag. Ondernemers die in financiële moeilijkheden verkeerden kregen steun via diverse middelen, waaronder de NOW-steun. Desalniettemin zijn deze bedrijven verplicht om de verkregen steun ook terug te betalen”, licht Barry de Goeij, Senior Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet, toe.

Meeste faillissementen in de handel, bouwnijverheid en financiële dienstverlening

In het afgelopen kwartaal werden de hoogste aantallen faillissementen geregistreerd in de handel (196), bouwnijverheid (142) en de financiële dienstverlening (107). De meeste faillissementen deden zich voor in de sectoren vervoer en opslag (0,14%), handel (0,10%), en horeca (0,10%). Historisch gezien zijn dit sectoren waar altijd al veel faillissementen voorkomen.

Nederlanders relatief goede betalers

In het laatste kwartaal van 2024 betaalden Nederlandse bedrijven hun facturen gemiddeld 2,31 dagen na de vervaldatum, een lichte verslechtering van 1,8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden verslechterde het gemiddelde ook licht, met factuurbetalingen die destijds gemiddeld 2,15 dagen na de vervaldatum plaatsvonden. Ondanks dat het betalingsgedrag wat kan verschillen, betalen Nederlandse bedrijven meestal hun facturen tussen de 2 en 2,5 dagen na de vervaldatum. In vergelijking met België, waar het gemiddeld 10 dagen duurt, doen Nederlandse bedrijven het behoorlijk goed met betalen.

Belastingdienst houdt bedrijven de hand boven het hoofd

“De robuuste economische groei in 2022 maakte plaats voor een bescheiden stijging van 0,1% in 2023 in de Nederlandse economie. Ons recente onderzoek naar de NOW-steun benadrukt de uitdagingen van schuldenaflossing voor kwetsbare bedrijven, maar het is bemoedigend dat al tweederde van de coronaschulden is terugbetaald. Ondanks toenemende faillissementen en een soepele invorderingsaanpak lijkt er op dit moment geen dreigende golf van faillissementen te zijn. De Nederlandse economie heeft tot nu toe veerkracht getoond, maar de situatie in 2024 kan beïnvloed worden door conflicten in Oekraïne, Gaza en economische cijfers uit China”, concludeert de Goeij.

Bekijk hier het hele rapport.

Deel via social media

Shirley Chih

Marketing & Communications Officer

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome