De barometer april 2021: Meeste faillissementen in de bouw

Michiel Scheepens
29 april 2021 - Leestijd 8 minuten

Als het gaat om de financiële gezondheid van bedrijven en faillissementen hebben wij als geen ander zicht op de huidige stand van zaken. In deze bijzondere tijden is het van groot belang een vinger aan de pols te houden op de financiële gezondheid van je afnemers en toeleveranciers. De barometer toont maandelijks de huidige faillissementen in vergelijking met voorgaande periodes en andere branches. Opvallend deze maand zijn het hoog aantal faillissementen in de bedrijfstakken Bouw (aannemers bouwwerken) en Dienstverlening aan het bedrijfsleven.

Met 192 faillissementen is maart 2021 de maand met de meeste faillissementen in 2021. Dat is een stijging van 44% in vergelijking met februari.

In april 2021 (YTD 28-4-2021) zijn in totaal 115 faillissementen uitgesproken. Dat is maar liefst 68% minder dan het aantal faillissementen in dezelfde periode vorig jaar. Dit aantal zal naar verwachting nog wel wat toenemen. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal faillissementen laag, zelfs lager dan voor de coronacrisis. Dit is een gevolg van de overheidssteun die ervoor moet zorgen dat de normaliter gezonde organisaties tijdens de crisis overeind blijven. Een bijeffect van deze steunpakketten is dat financieel ongezonde organisaties ook niet failliet gaan. De verwachting is dat deze faillissementen zich zullen voltrekken wanneer de overheidssteun wegvalt.

Top 10 sectoren met de meeste faillissementen in april 2021

Binnen de bedrijfstakken Holdingmaatschappijen en Investeringsvennootschappen (16), Bouw (17) en Dienstverlening aan het bedrijfsleven (12) zijn in april de meeste faillissementen uitgesproken.

Top 10 sectoren met de meeste faillissementen in 2021

Als we in heel het jaar 2021 naar de top 10 bedrijfstakken kijken met de meeste faillissementen. Kunnen we concluderen dat ruim 13% van de faillissementen zijn toe te schrijven aan holdingmaatschappijen en investeringsvennootschappenen, 15% aan bouwbedrijven en 10% aan de zakelijke dienstensector.

Altares Dun & Bradstreet: jouw datapartner

Altares Dun & Bradstreet helpt organisaties een bedrijfscultuur te creëren waarin data als strategisch wapen voorop staat. Onze Dun & Bradstreet data cloud is een onuitputtelijke bron van informatie, met inzichten die 90% van alle fortune 500 bedrijven dagelijks raadpleegt. Heb jij hulp nodig bij het opzetten van een master data management strategie? Neem dan contact met ons op.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome