Zoeken

De barometer juni 2021: 66% minder faillissementen

Leestijd 8 minuten | Geschreven door Michiel Scheepens | Juli 5, 2021

Als het gaat om de financiële gezondheid van bedrijven en faillissementen hebben wij als geen ander zicht op de huidige stand van zaken. In deze bijzondere tijden is het van groot belang een vinger aan de pols te houden op de financiële gezondheid van je afnemers en toeleveranciers. De barometer toont maandelijks de huidige faillissementen in vergelijking met voorgaande periodes en andere branches. Opvallend deze maand zijn het hoog aantal faillissementen in de bedrijfstakken Holdings en andere investeringsvennootschappen, Bouw en Dienstverlening aan het bedrijfsleven.

In juni 2021 (pijldatum 1-7-2021) zijn in totaal 101* faillissementen uitgesproken. Dat is maar liefst 66% minder dan het aantal faillissementen in dezelfde periode vorig jaar (295). Dit aantal zal naar verwachting nog wel wat toenemen. Met 192 faillissementen is maart 2021 nog altijd de maand met de meeste faillissementen in 2021. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal faillissementen laag, zelfs lager dan voor de coronacrisis. Dit is een gevolg van de overheidssteun die ervoor moet zorgen dat de normaliter gezonde organisaties tijdens de crisis overeind blijven. Een bijeffect van deze steunpakketten is dat financieel ongezonde organisaties ook niet failliet gaan. De verwachting is dat deze faillissementen zich zullen voltrekken wanneer de overheidssteun wegvalt. *Dit betreft een voorlopige telling.

Analyse steunmaatregelen

Uit een analyse van Altares Dun & Bradstreet onder 93.000 bedrijven die steun kregen via de NOW-regeling, blijkt dat de meest actieve organisaties relatief gezien ook de meeste NOW-steun hebben ontvangen. Het zijn dus niet de ‘zombiebedrijven’ die achteroverleunend profiteren van steun.

Het zijn de meest actieve organisaties die relatief gezien ook de meeste NOW-steun ontvangen. Van alle NOW-ontvangers is 83 procent gemiddeld tot zeer actief, als het bijvoorbeeld gaat om het sturen van facturen en betalen van rekeningen. Dit blijkt uit een analyse van bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet van de ruim 93.000 bedrijven die steun kregen via Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De minst actieve organisaties ontvangen ook de minste steun. Het zijn dus niet de ‘zombiebedrijven’ die achteroverleunend profiteren van steun.

Coronasteun stopt vanaf oktober

De snel stijgende vaccinatiegraad en gunstige economische vooruitzichten hebben het kabinet doen besluiten om de coronanoodsteun aan bedrijven te versoberen en na het derde kwartaal helemaal niet meer te verlengen. Dit schrijven de betrokken ministers in een brief aan de Tweede Kamer.

Het demissionaire kabinet liet eerder al weten de steunpakketten nog eens drie maanden te verlengen naar eind september en daarna waarschijnlijk stop te zetten. Het positieve vooruitzicht, de stijgende vaccinatiegraad en dalende bezetting in de ziekenhuizen heeft minister Wouter Koolmees ook doen besluiten om de nog lopende steunpakketten te versoberen. Binnen de loondoorbetalingsregeling NOW kunnen bedrijven nog maar maximaal 80% omzetverlies opvoeren, wat tevens betekent dat zij nog voor maximaal 80% van hun loonsom een vergoeding kunnen krijgen. Daarvan wordt 85% vergoed, het zogeheten vergoedingspercentage dat nu ook al geldt. Een bedrijf dat 100% omzetverlies lijdt door corona krijgt zo steun voor 68% van zijn loonkosten (80% X 85%). Voor ondernemingen met omzetverliezen tussen de 20% en 80% verandert er niets.

Top 10 sectoren met de meeste faillissementen in juni 2021

Binnen de bedrijfstakken Holdingmaatschappijen en Investeringsvennootschappen (15), Bouw (19) en Dienstverlening aan het bedrijfsleven (11) zijn in juni 2021 de meeste faillissementen uitgesproken.

Top 10 sectoren met de meeste faillissementen in heel 2021

Als we in heel het jaar 2021 naar de top 10 bedrijfstakken kijken met de meeste faillissementen. Kunnen we concluderen dat ruim 12% van de faillissementen zijn toe te schrijven aan holdingmaatschappijen en investeringsvennootschappenen, 16% aan bouwbedrijven en 10% aan de zakelijke dienstensector.

Altares Dun & Bradstreet: jouw datapartner

Altares Dun & Bradstreet helpt organisaties een bedrijfscultuur te creëren waarin data als strategisch wapen voorop staat. Onze Dun & Bradstreet data cloud is een onuitputtelijke bron van informatie, met inzichten die 90% van alle fortune 500 bedrijven dagelijks raadpleegt. Heb jij hulp nodig bij het opzetten van een master data management strategie? Neem dan contact met ons op.

Deel via social media

Michiel Scheepens

Marketing Leader Benelux

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome