Onzekere tijden? Zo houd je risico’s in de hand

Arjan Bakx
5 november 2020 - Leestijd 8 minuten

Wie van je zakenpartners begint financieel te wankelen? Welke klanten krijgen binnenkort moeite met betalen? Wie dit weet, kan in deze onzekere tijden toch met een gerust hart zakendoen. De uitgebreide database van Altares Dun & Bradstreet biedt je precies dit inzicht. Heel waardevol, eenvoudig en betaalbaar.

Onzekere tijden? Zo hou je risico’s in de hand

Welk vertrouwen je relatie verdient, kun je alleen zelf beoordelen. Kennis van de financiële positie van je relatie is daarbij heel waardevol. Heb je slechts een handvol klanten, dan kun je die kennis prima zelf verzamelen. Maar met grotere aantallen is dit een stuk lastiger. Want let op, ook de situatie van (internationale) moeder- en zusterbedrijven raken de financiële positie van je relatie. Dergelijke complexiteit maakt het bewerkelijk de kredietaardigheid op waarde te schatten, zeker als je klantengroep omvangrijk is. Daarom bewaakt onze database het voor jou. Telkens als er iets in de kredietwaardigheid van je relatie verandert, krijg je simpelweg een melding.

Compleet en actueel financieel inzicht

De Altares Dun & Bradstreet database is de meest complete zakelijke database die er bestaat, gevuld met organisatorische en financiële gegevens die zorgvuldig worden bijgehouden. Door deze data slim te gebruiken kun je kansen zien, risico’s mijden en betere beslissingen nemen. Zo kun je een actuele en onderbouwde inschatting maken van het financieel risico bij je beoogde of huidige relatie. We geven je daarbij niet alleen inzicht in de actuele financiële positie, maar bieden je bovendien vier praktische indicatoren die deze gegevens in perspectief plaatsen:

1. Rating Risico factor

Een score van kredietwaardigheid op een schaal van 1 tot 4. Waarbij 1 aangeeft dat het betreffende bedrijf financieel heel stabiel is en er slechts een minimale kans bestaat dat het de komende 12 maanden failliet gaat. Waarde 4 geeft juist aan dat de financiële gezondheid niet best is en de kans op een faillissement hoog. Deze scores worden continu bijgewerkt, maar alleen op afgesproken momenten ontvang je een seintje. Wordt een score naar beneden bijgesteld, dan weet je dat jouw relatie het lastiger krijgt om de rekeningen te betalen.

2. Dun & Bradstreet faillissementscore

Een verfijning van de rating. Op een schaal van 1 tot 100 geeft deze score aan hoe groot het risico op een faillissement is en plaatst dat gelijk in perspectief van andere organisaties. Een score van 75 betekent dat het betreffende bedrijf er beter voor staat dan 74 procent van alle bedrijven in Nederland, en 25 procent doet het nog beter. Deze score wordt ook nog vergeleken met de gemiddelde score van bedrijven in de sector. Zo weet je of je relatie een relatief stabiele partner is, of juist relatief risicovol.

3. Dun & Bradstreet Paydex®

Een payment index op een schaal van 0 tot 100. Een score van 80 of hoger geeft aan dat het betreffende bedrijf de rekeningen doorgaans binnen termijn betaalt en onveranderd of beter dan 12 maanden geleden. Een score lager dan 80 geeft aan dat het betaalgedrag buiten termijn valt of extra vertraagd is, bijvoorbeeld wanneer normaal altijd drie dagen te laat wordt betaald en nu plotseling zeven dagen. Dat maakt deze Paydex® een krachtige indicator van een veranderde liquiditeitspositie. De score wordt berekend op basis van feitelijke factuurgegevens en werkelijk betaalgedrag in de markt.

4. Kredietlimiet

Een onafhankelijk en actueel advies van risico-experts tot welk bedrag het verantwoord is om zaken te doen met een bepaalde organisatie. Of je gerust tot € 18.000 openstaande rekeningen kunt hebben bij je partner of dat maximaal € 5.000 verantwoord is. Deze limiet wordt berekend op basis van de financiële positie van individuele organisaties. Zo weet je welke samenwerking verstandig is, zonder dat je teveel risico loopt.

Heel waardevol

Stel een alert in op de indicatoren die je belangrijk vindt, en telkens als er iets wijzigt krijg je een melding. Dan bekijk je de actuele ontwikkeling nader en kun je jouw zakenrelatie opnieuw op waarde schatten, desgewenst heroverweeg je de betalingsovereenkomst. Zo kun je gemakkelijk het risico beheersen, of je nu 7 of 673 zakenrelaties hebt. Ook kun je op deze manier een potentiële zakenpartner goed beoordelen, alvorens je met hen in zee gaat.

Heel betaalbaar

Iedereen heeft toegang tot deze inzichten, het is zelfs voor MKB-ers goed betaalbaar. Je rekent namelijk alleen de gebruikte data af. Jouw kosten hangen dus samen met hoeveel organisaties je wilt monitoren, en hoeveel rapportages je wilt inzien. Veel MKB-ers zijn voor circa € 2.500 per jaar klaar. Bespaar je jezelf daar een niet betaalde factuur mee, dan heb je de kosten er al uit.

Overtuig jezelf: probeer onze database 30 dagen gratis uit.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome