Hoe kunnen we corruptie uit de wereld helpen?

Sharomy Autar
30 juni 2021 - Leestijd 5 minuten

Corruptie komt helaas nog steeds over de hele wereld voor. Maar wie hieraan meewerkt, staat een grote geldboete of een lange gevangenisstraf te wachten. Logisch dat jij jouw organisatie en medewerkers hier goed tegen wilt beschermen. In deze blog bespreken we hoe jij met behulp van data jouw organisatie kunt beschermen tegen verschillende vormen van corruptie.

Hoe-kunnen-we-corruptie-uit-de-wereld-helpen-1

Waarom we corruptie willen bestrijden

Als eerst is corruptie, alsook het meewerken hieraan, natuurlijk gewoon strafbaar in de EU (denk aan wetten zoals de AML, en in Nederland de wwft). Dit is ook de hoofdreden waarom je als organisatie hier niet aan zou moeten willen meewerken. Er zijn daarnaast nog meer dan genoeg redenen waarom je als organisatie niets te maken wilt hebben met corruptie. Denk bijvoorbeeld hieraan:

  • Steekpenningen verstoren eerlijke concurrentie en transparantie in het bedrijfsleven;
  • Door mee te werken aan corruptie, wordt de integriteit van je organisatie verstoord, wat andere zakenpartners en investeerders afschrikt om zaken met jou te doen;
  • Het is een van de belangrijkste financieringsbronnen van terrorisme;
  • Het faciliteren van corruptie zorgt voor financiële schade en reputatieschade voor de betrokken organisaties.

Hoe compliant is jouw bedrijf? Doe een wwft-check hier

Hoe kan je dubieuze zaken detecteren als organisatie?

Zelf niet meewerken aan corruptie is één. Maar hoe zorg je ervoor dat je geen zaken doet met andere organisaties die zich hier wel mee bezig houden? Zo kan het zijn dat je zaken doet met een fabrikant die hier wel aan gelinkt is, slecht in het nieuws komt en hierdoor ook jouw goede naam door het slijk haalt. Om je organisatie optimaal te beschermen is het essentieel om je zakenpartners, bijvoorbeeld leveranciers, klanten, sponsoren en investeerders heel zorgvuldig te selecteren. Elke derde partij waarmee je zaken doet of gaat doen kan je het best vooraf screenen. 

Zo helpt data omkoping en corruptie bestrijden

Een zakelijke relatie kan je op verschillende aspecten screenen. Altares verzamelt bedrijfsdata en biedt inzicht in verschillende indicatoren en gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld sterke omzetgroei, negatieve pers of sancties. Maar ook aan een bedrijf dat in korte tijd verschillende keren van adres verandert of een directeur die in een paar maanden tijd aan het hoofd heeft gestaan van verschillende bedrijven. Op zichzelf zijn deze gebeurtenissen misschien nog niet heel spannend. Door deze gebeurtenissen samen te voegen, is Altares in staat om te voorspellen of een activiteit, een bedrijf of een land aan corruptie kan worden blootgesteld. Dit helpt jou om betere keuzes te maken wanneer je (internationaal) zaken gaat doen.

Benieuwd naar onze compliance oplossingen? Lees hier meer.

Interesse gewekt?
Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Data Detox

Raak je overtollige data kilo’s kwijt

Dirty Data kost bedrijven wereldwijd klauwen met geld. Bovendien lopen zij winst mis doordat ze concurrenten niet kunnen bijbenen die slimmer zijn met data en analytics. Met deze whitepaper stomen we je klaar voor efficient data management.

Pdf van 29 pagina’s, 0,4 MB
Data Detox

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome