Pro-actiever zijn op het gebied van compliance is ook voor universiteiten een uitdaging

Henrica Westhoeve
13 juli 2023 - Leestijd 2 minuten

De laatste jaren waren universiteiten veelvuldig in het nieuws. Van de mogelijke invloed van de Chinese overheid binnen universiteiten tot aan de CSC-beurzen die Chinese studenten kregen als ze maar hun onderzoeksresultaten zouden delen met de Chinese ambassade. Het was tijd om een kader ten behoeve van kennisveiligheid op te stellen. Niet alleen vanwege de Chinese invloed, maar omdat internationale samenwerking en onderzoek altijd bepaalde risico’s met zich mee brengt. Hoe je dit aanpakt? Due diligence. 

Een instituut, maar ook een bedrijf

Universiteiten zijn instanties die zich aan de doorsnee wet- en regelgeving moeten houden, echter nemen universiteiten een bijzondere plek in binnen de maatschappij en horen hierbij passende regels. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft een document genaamd Kader Kennisveiligheid Universiteiten om meer bewust om te gaan met risico’s op het vlak van kennisveiligheid.

Alle universiteiten moeten allereerst compliant zijn met de huidige wet- en regelgeving. Zo bijvoorbeeld ook de sanctiewet. Universiteiten (net als andere Nederlandse organisaties) mogen niet of zeer gelimiteerd zaken doen met gesanctioneerde landen, organisaties, universiteiten en personen. Sanctielijsten zijn openbaar, echter zijn gesanctioneerde bedrijven vaak koning in verstoppertje spelen. Hierdoor is het vaak niet meteen zichtbaar of een bedrijf of persoon gesanctioneerd is.

Bekijk ook: Gemakkelijk due diligence onderzoek doen met indueD

Due diligence

Due diligence is van groot belang voor kennisveiligheid van universiteiten, maar ook reputatie, wetenschappelijke integriteit en financiën. Bij het aangaan van een nieuwe samenwerking raadt de VSNU sterk aan een goed due diligence onderzoek te doen alvorens een besluit te maken over de samenwerking. Eigenlijk is dit een soort van Know Your Customer/Supplier proces. De VSNU geeft twee natuurlijke momenten voor het bekijken van dit soort samenwerkingen. Namelijk bij het aangaan van een nieuwe samenwerking, en bij het verlengen van een bestaande samenwerking. Deze periodieke ‘review’ is natuurlijk prettig, maar pro-actief monitoren is nog belangrijker.

indueD is een compliance platform dat helpt bij het achterhalen of een persoon, land of organisatie gesanctioneerd is. Waar gesanctioneerde bedrijven zich graag verstoppen, kan indueD ze gemakkelijk vinden. Ook pro-actief monitoren kan indueD voor je. Veranderd er iets in een sanctielijst? Of wordt een bedrijf waarmee je samenwerkt overgekocht door een gesanctioneerd land of gesanctioneerd persoon? Dan krijg je automatisch een melding. Benieuwd wat we voor je universiteit of organisatie kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

UBO monitoring

Uitdagingen en praktische overwegingen

Inzicht verwerven in UBO’s is een fundamentele eis van de anti-witwasrichtlijn van de EU. In deze whitepaper verkennen we manieren om problemen rond het verifiëren en monitoren van UBO’s uit de weg te ruimen.

Pdf van 28 pagina’s, 0,3 MB
visual

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome