Grootbedrijven verplicht per 1 juli 2023 het MKB te betalen binnen 30 dagen

Henrica Westhoeve
12 juni 2023 - Leestijd 3 minuten

Per 1 juli 2022 is er een nieuwe wet ingegaan die de wettelijke betaaltermijnen van grootbedrijven aan het MKB verkort van 60 dagen naar 30 dagen. Dit is een reactie op een eerder ingesteld onderzoek door MKB-bedrijven. In dit onderzoek kwam naar voren dat grootbedrijven steeds later betalen aan het MKB.

Deze wet had eerst alleen effect op nieuwe contracten tussen grootbedrijven en het MKB, maar is per 1 juli 2023 van toepassing op alle (bestaande) contracten.

Laatbetalingen

Liquiditeit van het MKB staat vaak onder druk, vooral nu de coronasteun terugbetaald moet worden. De vorige wet stond toe dat grootbedrijven en MKB-bedrijven een standaard betaaltermijn hanteerden van 30 dagen, maar er kon contractueel een uitloop afgesproken worden van 60 dagen. In de praktijk bleek zelfs dat grootbedrijven bij tekenen van zwaar weer het termijn oprekte tot 90 of zelfs 120 dagen.

Het nieuwe wetsvoorstel hanteert 30 dagen als maximum. Ook als contractueel anders wordt afgesproken. Deze contractuele afspraken worden dan automatisch nietig verklaard en is het bedrag binnen 30 dagen op te eisen door het MKB-bedrijf. De Overheid is van mening dat grote bedrijven een voorbeeldfunctie hebben in het betaalverkeer en dat druk zetten een vorm van machtsmisbruik is. Met deze wet probeert de overheid deze vorm van machtsmisbruik te voorkomen

MKB-indicator & Paydex

Het kan enigzins ingewikkeld zijn om te achterhalen welke bedrijven onder de MKB-wetgeving vallen. De gegevens die hiervoor nodig zijn heb je niet altijd bij de hand. De MKB-indicator kan hiervoor de oplossing zijn. Deze indicator kun je bij ons opvragen. Neem contact met ons op en we helpen je alle MKB’s vinden in je database. Zo blijft je Paydex op orde en betaal je niet te laat.

De Paydex laat de betaalgewoontes van bedrijven zien. Zo kun je goed inschatten of een bedrijf regelmatig op tijd betaald. Nu is het moment om te starten met het monitoren van de Paydex ® score van klanten. Hoe veranderd deze na het ingaan van de nieuwe wet? Een sterk veranderende score kan er op wijzen dat een bedrijf nog niet intern ingesteld is op de gewijzigde betaaltermijn. Laat- en wanbetalers wil je natuurlijk voorkomen. In onderstaande whitepaper lees je meer hierover en geven we tips.

Whitepaper: Laatbetalers en wanbetalers voorkomen: Bescherm jouw organisatie en krijg sneller betaald

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome