Zakelijke betaaltermijn Nederland voor grootbedrijven aan het MKB verkort naar 30 dagen

Henrica Westhoeve
11 mei 2022 - Leestijd 5 minuten

Per 1 juli 2022 is er een nieuwe wet ingegaan die de wettelijke betaaltermijnen van grootbedrijven aan het MKB verkort van 60 dagen naar 30 dagen. Dit is een reactie op een eerder ingesteld onderzoek door MKB-bedrijven. In dit onderzoek kwam naar voren dat grootbedrijven steeds later betalen aan het MKB.

Laatbetalingen

Het MKB heeft belang bij deze wet. Voor hen kunnen laatbetalingen catastrofaal zijn. Liquiditeit van het MKB is zeer fragiel en komt gemakkelijk onder druk te staan als grote partijen laat betalen. Het doel van de nieuwe wet is om het MKB te ondersteunen en deze problemen te verhelpen. De huidige wet staat toe dat grootbedrijven en MKB-bedrijven een standaard betaaltermijn hanteren van 30 dagen, maar zij mogen ook contractueel een uitloop afspreken dat kan oplopen tot 60 dagen. In de praktijk blijkt zelfs dat grootbedrijven bij tekenen van zwaar weer het termijn oprekken to 90 of zelfs 120 dagen.

Het nieuwe wetsvoorstel hanteert 30 dagen als maximum. Ook als contractueel anders wordt afgesproken. Deze contractuele afspraken worden dan automatisch nietig verklaard en is het bedrag binnen 30 dagen op te eisen door het MKB-bedrijf. Advocaat Vivy Kamsteeg, van Bierens Advocaten, zegt “Grote bedrijven hanteerden vaak lange betaaltermijnen om druk te zetten op kleine bedrijven. Door deze wetsverandering wordt het MKB beschermd tegen deze druk”. De Overheid is van mening dat grote bedrijven een voorbeeldfunctie hebben in het betaalverkeer en dat druk zetten een vorm van machtsmisbruik is.

MKB-indicator & Paydex

Het kan enigzins ingewikkeld zijn om te achterhalen welke bedrijven onder de MKB-wetgeving vallen. De gegevens die hiervoor nodig zijn heb je niet altijd bij de hand. De MKB-indicator kan hiervoor de oplossing zijn. Deze indicator kun je bij ons opvragen. Neem contact met ons op en we helpen je alle MKB’s vinden in je database. Zo blijft je Paydex op orde en betaal je niet te laat.

De Paydex laat de betaalgewoontes van bedrijven zien. Zo kun je goed inschatten of een bedrijf regelmatig op tijd betaald. Nu is het moment om te starten met het monitoren van de Paydex ® score van klanten. Hoe veranderd deze na het ingaan van de nieuwe wet? Een sterk veranderende score kan er op wijzen dat een bedrijf nog niet intern ingesteld is op de gewijzigde betaaltermijn. Laat- en wanbetalers wil je natuurlijk voorkomen. In onderstaande whitepaper lees je meer hierover en geven we tips.

Whitepaper: Laatbetalers en wanbetalers voorkomen: Bescherm jouw organisatie en krijg sneller betaald

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome