Succesvolle klantrelaties: hoe een 360-graden klantbeeld helpt

Henrica Westhoeve
4 januari 2024 - Leestijd 5 minuten

In een wereld van overweldigende bedrijfsinformatie is het cruciaal voor salesmedewerkers om een helder overzicht te hebben. Gebrek aan inzicht kan leiden tot onbegrip bij de klant en dubbel werk voor sales. Het bouwen van een connectie en waarde toevoegen is net zo belangrijk als het identificeren van kansen. Een 360-graden klantbeeld, gebaseerd op begrip van de industrie en specifieke klantsituaties, maakt salesprocessen efficiënter. Dit stelt sales in staat om op relevante wijze oplossingen te positioneren, met een gepersonaliseerd aanbod dat verder gaat dan standaard pitches. Bovendien profiteren verschillende afdelingen binnen de organisatie, waaronder marketing, finance en klantenservice, van een volledig klantbeeld voor gerichte initiatieven, risicobeheer en verbeterde klantenservice.

De ingrediënten om tot een 360-graden klantbeeld te komen

Je eigen data

Je beschikt binnen het bedrijf waarschijnlijk over een hele hoop data over de klant. Waarschijnlijk zit dit in je CRM-systeem en/of je ERP-systeem. Breng goed in kaart welke data er op welke plek te vinden is en houd rekening dat verschillende afdelingen misschien ook weer verschillende platformen gebruiken om deze data te bewaren. Dit noemen we datasilo’s. Idealiter wil je deze doorbreken en alles aan elkaar koppelen.

Lees ook: Zo creëer je een effectieve Master Data Management strategie voor jouw CRM

Externe data

Waar je eigen data al een hoop informatie bevat, kan externe data dit aanvullen. Denk aan koopsignalen die je kunt toevoegen zoals fusies, overnames, productlanceringen en meer. Ook kun je uitgebreide bedrijfsinformatie aan je systeem toevoegen zoals bedrijfsstructuren en kredietbeoordelingen. Al deze informatie is handig als je een volledig beeld wilt krijgen van een klant om zo tijdens het salesgesprek een meer gepersonaliseerde pitch te geven.

Voorspellende data

Nee we hebben het hier niet over een glazen bol waar je doorheen kijkt om te voorspellen wat een klant gaat doen, maar we hebben het over predictive analytics. Voorspellende data gebruikt historische data, trends en AI om tot een voorspelling te komen. Zo kun je voorspellen of een cross- of upsell kan slagen, of een klant weg gaat en weet je hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Dit kun je gebruiken om klanten een goed getimed aanbod te doen, en kun je pro-actief klanten helpen met de ontwikkelingen die een impact hebben op hun business.

De voordelen op een rij

Door het identificeren van moeder- en dochterondernemingen en het monitoren van salestriggers kun je snel cross- en up-sell kansen herkennen. Dit biedt niet alleen schaalvoordelen voor het hele concern van de klant, maar versterkt ook de betrouwbaarheid van jou als partner. Het opbouwen van duurzame klantrelaties, ondersteund door goed getimede communicatie, leidt tot hogere klantloyaliteit. Een 360-graden-klantbeeld bespaart tijd en kosten door gerichtere marketing- en salescampagnes, waardoor verspilling aan ongeschikte doelgroepen wordt voorkomen. Dit resulteert niet alleen in een betere klantervaring, maar ook in minder churn, omdat klanten kunnen rekenen op een proactieve en goed geïnformeerde sparringpartner.

De term master data management is geen enkele keer gevallen, en toch heb je hier net allerlei toepassingen gezien van master data management. Een 360-graden klantprofiel opbouwen gebeurt immers met allerlei stukjes data, verzameld over verschillende afdelingen en bronnen. Dit zorgt voor een tevreden klant, zelfverzekerde sales en biedt veel groeimogelijkheden. Meer lezen over master data management? Dat kan hier.

Na dit artikel nog niet uitgelezen over een 360-graden klantbeeld? Download de uitgebreide whitepaper.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Sales & Marketing

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Onze producten helpen je om doelgroepen te bepalen en segmenten te creëren voor gepersonaliseerde communicatie en campagnes.

Pdf van 20 pagina’s, 4,8 MB
Hoovers Hero Image

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome