4 tips voor een gezonde supply chain

Henrica Westhoeve
10 augustus 2022 - Leestijd 6 minuten

Tijdens de pandemie leerden de ministeries hoe beperkt de modellen voor het voorspellen van verstoringen in de toeleveringsketen waren. Nu er, zelfs na de pandemie, veel onstuimige tijden zijn die het verkeer van producten en materialen beïnvloeden moeten er nieuwe modellen komen zodat er beter geanticipeerd kan worden op veranderingen. Risicobeoordeling van de supply chain heeft een geheel nieuwe betekenis en belang gekregen.

Maar hoe moet die risicobeoordeling worden uitgevoerd? Overheidsinstanties willen er alles aan doen om de supply chain te beschermen, maar hebben daar complexe inzichten en analyses voor nodig om mogelijke disrupties vroegtijdig te kunnen spotten. Omdat toeleveringsketens dynamisch, mondiaal en complex zijn, zijn deze grotendeels resistent tegen eenvoudige analyses.

Om met succes door de krachten te navigeren die de supply chains teisteren, moeten bedrijven bekende risicofactoren kunnen beoordelen en alternatieve middelen kunnen identificeren om deze in te kunnen zetten een supply chain breekt. Instrumenten en modellen die met gegevens werken om deze supply chains en bijbehorende bedrijven te beschermen moeten hierom flexibel en aanpasbaar zijn.

Best practices voor risicobeoordeling

Dun & Bradstreet, een wereldleider op het gebied van data-analyse en business intelligence, heeft vier best practices geïdentificeerd die bedrijven zullen helpen om de impact van bedreigingen en kwetsbaarheden in de supply chain te minimaliseren:

  • Gebruik betrouwbare gegevensbronnen
  • Identificeer de plaats van herkomst en zakelijke verbanden
  • Creëer een robuust en flexibel controlesysteem
  • Bouw een gediversifieerde toeleveringsketen

Vertrouwen op gegevensbronnen

Gegevens, het hart van organisaties in de 21e eeuw, moeten van de hoogste kwaliteit zijn. De gegevens moeten wereldwijd volledig zijn, regelmatig worden bijgewerkt en voldoen aan alle privacyregels. Gegevens die afkomstig zijn uit meerdere bronnen bieden de sterkste validatie van de identiteit van leveranciers. Ook kunnen deze gegevens verbanden met andere bedrijven in de supply chain ontdekken.

Ontdek de uiteindelijk belanghebbende

Risico’s die zijn ingebed in complexe toeleveringsketens kunnen moeilijk te identificeren zijn, vooral wanneer bedrijfsconnecties en diens afhankelijkheden niet transparant zijn. Verborgen risico’s vormen vaak een grotere bedreiging voor overheidsprogramma’s dan kwetsbaarheden die gemakkelijk te vinden zijn. Verborgen factoren die het risico kunnen vergroten zijn bijvoorbeeld wereldwijde zakelijke relaties, onnauwkeurige of onvolledige informatie over ownership (UBO) en veranderende overheidsvoorschriften. Hierdoor moet de supply chain constant onder controle staan.

Bij de evaluatie van leveranciers moeten bedrijven betrouwbare gegevensbronnen gebruiken om te bepalen of:

  • Een bedrijf deel uitmaakt van een grotere bedrijfsfamilie
  • Een leverancier eigendom is van een buitenlandse entiteit
  • Eén moederbedrijf banden heeft met meerdere entiteiten in een supply chain
  • Er waarneembare bedreigingen zijn – potentiële fraude, financiële stabiliteit, cyberbeveiligingsrisico’s – in de supply chain.

Risico’s in de toeleveringsketen bewaken

Bij het beheer van supply chain risico’s is reageren op bedreigingen geen optie meer. Om risico’s voor te blijven en de impact ervan te beperken, moeten agentschappen er voortdurend naar streven om potentiële problemen op te sporen, stappen ondernemen om activa en middelen te beschermen, klaar staan om te schakelen wanneer de risico’s in de toeleveringsketen veranderen, en plannen maken om de activiteiten met minimale impact voort te zetten wanneer schakels in een toeleveringsketen onhoudbaar worden.

Geavanceerde technologieën, met name kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering, maken geïntegreerde oplossingen mogelijk die waarde uit gegevens halen om in het binnenste van toeleveringsketens te kunnen kijken. Deze oplossingen maken het mogelijk om leveranciers en netwerken van dochterondernemingen in realtime te monitoren, waardoor ongeziene risico’s kunnen worden opgespoord: cyberdreigingen, netwerkkwetsbaarheden en bedrijfssluitingen die de efficiëntie van de toeleveringsketen kunnen beïnvloeden. Detectie stelt instanties in staat corrigerende maatregelen te nemen voordat risico’s manifest worden en de bedrijfsvoering schaden.

Oplossingen om risico’s te monitoren

Diversifeer de supply chain

Door de leveranciers van de toeleveringsketen te concentreren bij een te klein aantal entiteiten, neemt het risico op negatieve gevolgen toe als er iets misgaat. Bedrijven moeten hun toeleveringsketen zo min mogelijk afhankelijk maken van bedrijven met productieactiviteiten in onstabiele regio’s of vijandige landen. Door supply chains op te bouwen met geverifieerde leveranciers en partners in stabiele delen van de wereld wordt het veiligheidsrisico tot een minimum beperkt. De juiste hulpmiddelen, die gebruik maken van eigen gegevens en geavanceerde analyses, brengen bedrijfsinformatie aan het licht – uiteindelijke bedrijfseigendom, buitenlandse invloed, verborgen zakelijke connecties – die bedrijven helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Voorbereiding is het halve werk

Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, weten we dat bedreigingen van de integriteit van de supply chain niet zullen verdwijnen, maar eerder toenemen. Criminelen, hackers, schurkenstaten en buitenlandse tegenstanders worden gemotiveerd door illegale winsten, sabotage van infrastructuur, diefstal van intellectuele eigendom en het kraken van IT-systemen. Veel van de mensen en entiteiten die de toeleveringsketens willen verstoren, zijn goed gefinancierd en zijn technisch goed gewapend. Zij begrijpen dat een toeleveringsketen slechts zo sterk is als de zwakste schakel. Als bedrijf is nu het moment om er klaar voor te zijn.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome