Inzicht in de risico’s bij het selecteren van nieuwe leveranciers: 5 voordelen

Henrica Westhoeve
6 oktober 2023 - Leestijd 7 minuten

Het selecteren van nieuwe leveranciers is een cruciale stap voor elk bedrijf, en het is belangrijk om de risico’s die hiermee gepaard gaan zo veel mogelijk te minimaliseren. In deze blog gaan we dieper in op het belang van inzicht in de risico’s bij het kiezen van nieuwe leveranciers en de voordelen die dit met zich meebrengt. We bespreken vijf belangrijke aspecten, van wetgeving tot databeheer, die bedrijven kunnen helpen bij kiezen van een nieuwe leverancier en risico’s minimaliseert.

Inzicht in jouw aannemers en hun onderaannemers bij het aanbestedingsproject

Een goed begrip van de aannemers en onderaannemers die betrokken zijn bij jouw aanbestedingsproject kan helpen om mogelijke risico’s op het project in kaart te brengen en aan te pakken. Het is essentieel om niet alleen naar de prijs en kwaliteit te kijken, maar ook naar hun veiligheidsbeleid, certificaten en ervaring. Door deze aspecten te onderzoeken, kun je een weloverwogen beslissing nemen over welke aannemer geschikt is voor jouw project en welke risico’s moeten worden geminimaliseerd. Onthoud dat een goede samenwerking met aannemers en onderaannemers van groot belang is voor een succesvolle uitvoering van het aanbestedingsproject.

Bekijk ook: Krijg grip op de risico’s in je supply chain met D&B Supplier Risk Manager

Pre-kwalificatie bij een tender of aanbesteding

Voeg informatie over financiële stabiliteit en kredietwaardigheid toe aan het pre-kwalificatieproces van jouw aanbestedingstraject. Zo kun je voorkomen dat een partij met een hoog risico het project gegund krijgt.

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de partij die het project uiteindelijk wint, financieel stabiel is en een goede kredietwaardigheid heeft. Dit verkleint het risico op mogelijke vertragingen en andere problemen tijdens het project. Door deze criteria op te nemen in het pre-kwalificatieproces van jouw aanbestedingstraject, kun je ervoor zorgen dat alleen de meest geschikte partijen worden uitgenodigd om een bod uit te brengen. Het toevoegen van deze informatie kan dus bijdragen aan het succesvol afronden van het project binnen de gestelde tijd en budget, terwijl het risico op financiële problemen wordt geminimaliseerd.

Schone data zorgt voor voordelen

Het hebben van een schone database is van groot belang voor bedrijven. Onvolledige of verouderde gegevens kunnen leiden tot inefficiëntie en zelfs fouten in bedrijfsprocessen. Dataopschoning kan hierbij helpen, net als het gebruik van externe data en dataverrijking. D&B data wordt dagelijks gecontroleerd en bijgewerkt, wat betekent dat je altijd toegang hebt tot de meest recente en volledige informatie. Hierdoor kun je deze gegevens veilig en zonder zorgen koppelen aan je eigen systemen, zoals CRM of ERP. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar zorgt er ook voor dat je bedrijfsprocessen soepel verlopen en je klanten de beste service kunnen bieden.

Schaalvoordeel bij corporate linkages

Onderzoek de corporate linkages van je leverancier.
Weet je of je leverancier dochterondernemingen heeft? Het blootleggen van corporate linkages kan je inzicht geven in de bestuurders, aandeelhouders en andere financiële aspecten van deze bedrijven. Check vervolgens of ze voorkomen op de sanctie- en PEP-lijsten.

Het onderzoeken van de corporate linkages van je leverancier kan je helpen om een beter beeld te krijgen van het bedrijf waarmee je zaken doet. Het kan je helpen om te begrijpen wie er aan de top van de organisatie staat, wie de belangrijkste aandeelhouders zijn en wat de financiële status van het bedrijf is. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer inzicht in de risico’s die verbonden zijn aan het werken met deze leverancier.

Een ander belangrijk aspect van het onderzoeken van corporate linkages is het controleren van de sanctie- en PEP-lijsten. Hiermee kun je zien of het bedrijf in kwestie wordt geassocieerd met personen of organisaties die op deze lijsten voorkomen. Als dat het geval is, kan dit een signaal zijn dat er mogelijk grote risico’s verbonden zijn aan het werken met deze leverancier.

Bekijk ook: Beheer risico’s binnen de huidige wet- en regelgeving met indueD

Kortom, het onderzoeken van de corporate linkages van je leverancier is een belangrijke stap in het beoordelen van de risico’s van het werken met deze partij. Het kan je helpen om meer inzicht te krijgen in het bedrijf en de mensen die erbij betrokken zijn, en kan uiteindelijk leiden tot betere beslissingen bij het kiezen van een leverancier.

Een volledig leveranciersbeeld

Door jouw data te verrijken met externe informatie (bijvoorbeeld concernstructuren), krijg je meer inzicht in jouw leverancierbestand en ontdek je misschien zelfs nieuwe kansen om jouw inkoopproces te optimaliseren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door deze verrijking ontdekt dat meerdere leveranciers aan elkaar gerelateerd zijn, waardoor je mogelijk betere afspraken kunt maken of bundelinkopen kunt doen. Daarnaast kan het verrijken van data ook helpen bij het in kaart brengen van de risico’s binnen jouw leveranciersbestand, bijvoorbeeld op het gebied van ESG.

Door deze informatie te combineren met andere relevante gegevens, zoals de kwaliteit van de geleverde producten of diensten, kan je een meer holistisch beeld krijgen van jouw leveranciersbestand. Dit zal helpen bij het nemen van strategische beslissingen en het verbeteren van de algehele prestaties van je bedrijf.

Het selecteren van nieuwe leveranciers is geen lichte taak, maar het begrijpen van de risico’s en het benutten van de voordelen kan een aanzienlijke impact hebben op het succes van een bedrijf. Van het waarborgen van financiële stabiliteit tot het onderzoeken van corporate linkages, deze vijf voordelen bieden waardevolle inzichten om risico’s te beheersen en een betrouwbare supply chain te creëren. Door deze aanpak te omarmen, kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, maar ook hun operationele efficiëntie verbeteren en de kwaliteit van hun dienstverlening optimaliseren. Het is essentieel om de selectie van leveranciers serieus te nemen en de juiste stappen te nemen om succesvolle partnerschappen te smeden.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome