Waarom ESG waardevol is voor jouw Supply Chain Management

Sharomy Autar
22 november 2021 - Leestijd 8 minuten

Maatschappelijke, milieu- en bestuurlijke maatstaven – afgekort ESG – bestaan al meer dan een eeuw. ESG is in de eerste plaats ontstaan door sociaal bewuste beleggers die hun beleggingen wilden afstemmen op hun ethische waarden. 

Inmiddels zien we ESG als veel meer dan alleen een “duurzaamheidsscore voor beleggers”. ESG is gerelateerd aan klimaatverandering. En laat dit nu net een topic zijn wat op de radar van toezichthouders, het bedrijfsleven en de media staat. 

Demonstratie bord 'there is no planet B'

De opmars van duurzaamheid is onder andere te verklaren door de druk van de overheid en samenleving richting bedrijven om bijvoorbeeld hun carbon footprint te verlagen. We zien als samenleving meer dan ooit in dat bedrijven medeverantwoordelijk zijn voor maatschappelijke en klimaatgerelateerde issues.

ESG-factoren: Environmental, Social en Governance

Even terug naar de basis. Waar staat ESG eigenlijk voor? ESG heeft alles te maken met de impact van de bedrijfsvoering van een organisatie op de wereld en de samenleving. De ESG-factoren bestaan uit drie onderdelen: 

  • Environmental, hierbij kan je denken aan milieugerelateerde thema’s als CO2 uitstoot, recyclen en waterverbruik;
  • Social, dit zijn de maatschappelijke thema’s zoals de arbeidsomstandigheden en privacy vraagstukken;
  • Governance, de bestuurlijke zaken in een organisatie, zoals diversiteit en corruptie.

Idealiter heb je als organisatie al deze zaken goed in balans en heb je jouw ESG-prestaties dus op orde. Nu kan je jouw ESG natuurlijk willen verbeteren om aantrekkelijk te zijn – of blijven – voor investeerders of beleggers. Toch is er meer reden om vandaag te starten met een goed beleid. Verder in deze blog vertellen we je meer hierover. 

Maar ESG stopt niet bij het handelen van jouw organisatie alleen. Als we het hebben over de E van Environmental, wordt niet alleen geanalyseerd hoe de activiteiten van het bedrijf het milieu beïnvloeden, maar wordt ook de toeleveringsketen onder de loep genomen.

Het verduurzamen van jouw supply chain met ESG-data

Daarom is het belangrijk om ESG-gegevens ook goed in te burgeren in jouw supply chain management processen. Het inzicht uit ESG-gegevens kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de stabiliteit en het succes van leveranciers beter in te schatten. Dit helpt zowel bij het selecteren van nieuwe leveranciers, als bij het herzien van lopende contracten bij leveranciers. 

Deze slimme inzichten biedt ESG-data voor jouw supply chain:

  • Op een snelle en efficiënte manier bedrijven opsporen die op specifieke gebieden achterlopen, in plaats van een enquête te houden of rechtstreeks gegevens te verzamelen over je hele toeleveringsketen;
  • Toezicht houden op minder goed presterende leveranciers en ze van maand tot maand volgen om te zien of hun prestaties verbeteren. Indien de prestaties niet verbeteren, kan je opnieuw in gesprek gaan en een prestatieplan, of zelfs een contractuele overeenkomst, op te stellen om verbetering aan te moedigen;
  • Vervang leveranciers die te riskant zijn om op lange termijn zaken mee te doen door andere leveranciers die dezelfde diensten aanbieden, maar betere ESG-prestaties hebben;
  • Neem verwachtingen over ESG-prestaties op in RFP-criteria, contractering en onboarding van leveranciers en screen op bedrijven die de juiste producten en diensten kunnen leveren en daarbij consequent betrouwbaar en verantwoordelijk te werk gaan.

Volledig duurzame supply chains zijn de toekomst

We hebben het gehad over het maatschappelijke belang van ESG. Toch zijn er meer redenen om vandaag nog aan de slag te gaan met het implementeren van ESG in jouw organisatie en in die van jouw toeleveringsketen. 

Zo is aangetoond dat bedrijven die hun prestaties op orde hebben, hogere financiële groei en minder boetes en sancties opgelegd krijgen. Die boetes en sancties zijn het haakje voor de volgende reden om te starten met een goed beleid omtrent bijvoorbeeld duurzaamheid. Europese regelgeving dringt namelijk aan op een robuuste implementatie van ESG-factoren binnen de financiële sector. Ook andere sectoren worden in de gaten gehouden. Dit thema wordt door de EU gepusht, omdat het de Europese Green Deal kan ondersteunen.

De Europese Green Deal: Een reeks aanpassingsvoorstellen voor het klimaat-, energie-, vervoers- en belastingbeleid van de Europese Commissie voor de EU. Het hoofddoel van de Green Deal is dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld zal zijn. 

Duurzaamheid en duurzaam zaken doen wordt daarmee het nieuwe ideaal. 

Meer lezen over het managen van de risico’s in jouw supply chain? Lees het in onze blog: Know Your Supplier: Zo manage je jouw leveranciersrisico’s

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Wil je meer lezen over creditmanagement en compliance?

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Schrijf je nu in!

Ja, ik wil elke maand op de hoogte worden gebracht van trends & ontwikkeling rondom Credit Risk, Compliance, Master Data, Supply Chain en Sales & Marketing.

Je keuze voor

quizz outcome