Voldoet jouw organisatie aan de FIU checklist? Download de checklist hier.

Anne de Geus
11 juli 2019 - Leestijd 4 minuten

Als je een meldplichtige financiële instelling of dienstverlener bent, ben je voorzien van een checklist om de strijd tegen corruptie verder op te schroeven. De checklist van de Financial Intelligence Unit Nederland bestaat uit 72 handvatten en aanwijzingen die zou moeten helpen bij het detecteren van verschillende vormen van corruptie.

Voldoet jouw organisatie aan de FIU checklist? Download de checklist hier.

Corruptiebestrijding wereldwijd naar een hoger niveau

De Financial Intelligence Unit Nederland is het orgaan van de Nederlandse overheid waar banken, accountants, fiscalisten en trustkantoren verplicht opmerkelijke en ongebruikelijke transacties dienen te melden. Bovengenoemde instellingen hebben extra handvatten gekregen om corruptie op te sporen. De checklist is niet alleen bedoeld voor financiële instellingen in Nederland. Ook 164 financiële inlichtingendiensten wereldwijd hebben tijdens een congres toegezegd de checklist te willen handhaven. Zij werken samen in de koepelorganisatie Egmont Group.

Meer werk voor compliance afdelingen financiële instellingen en dienstverleners

Door deze checklist te publiceren hoopt het overheidsorgaan kwalitatief betere meldingen te ontvangen. De FIU vraagt nadrukkelijk om informatie over transacties die kunnen wijzen op corruptie. In de afgelopen jaren is het aantal meldingen gestegen en wordt de kwaliteit van de meldingen beter. De aangevulde checklist gaat mogelijk gepaard met extra werk voor de compliance afdelingen. Het lijkt volgens de FIU de enige manier om een beter beeld te krijgen van wat er zich in de financiële sector afspeelt. Samen willen zij de financiële wereld schoonhouden. “Daar hebben we elkaar echt voor nodig.” zegt FIU-hoofd Verbeek.

FIU checklist en externe data kunnen helpen om corruptie te voorkomen

Het extra werk wat gemoeid is met het opvolgen van de checklist wil je zoveel mogelijk beperken. Externe data kan je hierbij helpen. Lees hier hoe je door het slim inzetten van externe data het evenwicht kunt houden op compliance afdeling.

Download de volledige checklist hier

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

UBO monitoring

Uitdagingen en praktische overwegingen

Inzicht verwerven in UBO’s is een fundamentele eis van de anti-witwasrichtlijn van de EU. In deze whitepaper verkennen we manieren om problemen rond het verifiëren en monitoren van UBO’s uit de weg te ruimen.

Pdf van 28 pagina’s, 0,3 MB
visual

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome