Wat betekenen sancties voor mijn organisatie?

Henrica Westhoeve
4 mei 2022 - Leestijd 5 minuten

Vandaag werd bekend dat de EU alle Russische olie in de ban wilt doen als onderdeel van een zesde ronde van sancties. Dit is naar aanleiding van het voortdurende conflict tussen Rusland en Oekraïne. De sancties volgen elkaar in een rap tempo op en sanctielijsten worden steeds verder uitgebreid. Het is lastig om als organisatie te blijven monitoren wie er gesanctioneerd zijn en om te zien wat voor gevolgen dit heeft op je organisatie. En dat terwijl er streng gehandhaafd wordt op het naleven van sancties.

Wat betekenen sancties voor mijn organisaties?

Betekenis

Sancties kunnen worden opgelegd aan personen, organisaties, bedrijven en landen. Vaak gebeurd dit om gedrag van één van bovenstaande te doen veranderen omdat dit gedrag bijvoorbeeld de internationale veiligheid in gevaar brengt. Ook worden sancties ingezet als pressiemiddel en om aan andere landen/bedrijven te laten zien dat dit gedrag niet loont. Zo bestaan er financiële sancties, wapenembargo’s en handelsbeperkingen.

Deze sancties zijn vaak terug te vinden op sanctielijsten. Sancties worden opgelegd door onder andere de Verenigde Naties en de Europese Unie. Grootmachten zoals de Verenigde Staten zijn vrijwel de enige landen die zelfstandig sancties opleggen. Kleinere landen zoals Nederland kiezen er voor om samen met de VN of EU sancties op te leggen. Door de Sanctiewet 1977 ben je als bedrijf verplicht om te handelen in lijn met de bestaande sancties. Niet alleen de Nederlandse wetgeving verplicht je daartoe, maar ook Europese wetgeving. Het is dus belangrijk om te weten of sancties je organisatie treffen.

Invloed

Handelsbeperkingen kunnen een grote invloed hebben op jou als bedrijf. Is er bijvoorbeeld door sancties geen handel meer te drijven met het land waar een toeleverancier gevestigd is, kan dat voor problemen zorgen. Weet je echter niet dat er sancties worden opgelegd, omdat je geen tijd hebt om deze sancties dagelijks te monitoren? Dan kan er ook nog een flinke boete en mogelijke imagoschade tegenover staan. Het is dus belangrijk om te weten tegen welke bedrijven en welke landen er sancties gelden. Europese sancties zijn (vrij lastig) terug te vinden op de website EUR-Lex. Vaak zijn landelijke sancties in verband met de grote impact ook zichtbaar in het nieuws zoals vandaag. Sancties kunnen ook opgelegd worden aan individuele personen, omdat deze bijvoorbeeld bij terroristische activiteiten betrokken zijn geweest,. Sanctielijsten zijn altijd openbaar, echter maakt dat ze niet eenvoudig te vinden of te lezen. Vaak zijn het lange PDF’s of Excelbestanden waarvan de samenstelling vaak veranderd.

Potential Sanction Scan: Check de hier aanwezigheid van jouw klant of leverancier in Rusland of Wit-Rusland.

Zoals eerder genoemd is het handmatig controleren van sanctielijsten haast onbegonnen werk en dat terwijl er streng op gehandhaafd wordt door zowel banken als de AFM. Voor je due dilligence proces is een monitoringstool de oplossing. Zo voldoe je aan de wet- en regelgeving, en weet je meteen wanneer er iets veranderd binnen een sanctielijst die invloed heeft op je organisatie. Maar hoe screen je klanten op actuele sancties? Bekijk hier ons webinar terug over screenen op sancties. Hier leggen we onder andere uit hoe je omgaat met sanctielijsten en hoe een screening in zijn werk gaat. Zo kun je tijdig handelen op actuele veranderingen.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

UBO monitoring

Uitdagingen en praktische overwegingen

Inzicht verwerven in UBO’s is een fundamentele eis van de anti-witwasrichtlijn van de EU. In deze whitepaper verkennen we manieren om problemen rond het verifiëren en monitoren van UBO’s uit de weg te ruimen.

Pdf van 28 pagina’s, 0,3 MB
visual

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome