Het automatiseren van finance processen begint bij een betrouwbare basis

Sharomy Autar
9 augustus 2021 - Leestijd 6 minuten

Automatisering hoeft geen bedreiging te zijn voor de finance afdeling. Sterker nog, het automatiseren van finance processen maakt de afdeling efficiënter. Daarnaast zorgt automatisering ervoor dat de professionals zich kunnen focussen op de complexere aspecten van het finance vak. In deze blog nemen we je mee in de wereld van automatisering binnen finance afdelingen.

Het automatiseren van finance processen begint bij een betrouwbare basis

Feit: De toekomst van finance is automatisering 

We schreven al eerder over de veranderende rol van de credit manager. Overvolle archiefkasten maken plaats voor geavanceerde CRM-, order2cash- en ERP-systemen. De finance wereld staat niet stil. 

Toch valt er nog een hoop te winnen op het gebied van efficiëntie binnen finance en risk. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat wel 73% van de financiële medewerkers toenemende druk ervaart om sneller te moeten werken. Dit is mede een oorzaak van dalende budgetten. Tegelijk is er binnen de organisatie meer vraag naar financiële informatie over klanten en leveranciers om bijvoorbeeld laatbetalers en wanbetalers te voorkomen. Moderne organisaties verwachten inmiddels zelfs van financiële teams dat zij diepgaande spend analyses kunnen opleveren en hun data op een zinvolle manier gebruiken om groei en innovatie te stimuleren.

CFO’s en financial professionals ontsnappen er dus niet aan: ze moeten op zoek naar efficiëntere en slimmere manieren van werken. Automatisering is de oplossing. Door finance processen te automatiseren, neem je een deel van de werkdruk weg bij het team, terwijl je nog steeds kan anticiperen op de toenemende vraag in de organisatie.

De eerste stap: Integreer up-to-date bedrijfsinformatie in je eigen systeem

Uit de resultaten van het onderzoek “The Automation Transformation – The Imperative to Drive Operational Efficiency in Finance and Credit” van Dun & Brdstreet blijkt dat voor 67% van de financiële besluitvormers de betrouwbaarheid van de data het meest kritieke element is voor automatisering.

Laten we dus beginnen bij het begin: een betrouwbare en actuele databron. Met Data Blocks krijg je de tool in handen om zelf een unieke dataset te bouwen. Hiermee heb je alles wat nodig is om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Deze dataset kan je vervolgens gemakkelijk integreren in jouw huidige CRM, ERP en andere bedrijfssystemen. Zo heeft iedereen, altijd en overal toegang tot realtime bedrijfsinformatie.

Welke finance processen kunnen we automatiseren?

De eerste stap bij automatisering zorgt er dus voor dat bedrijfsinformatie, financiële gegevens en risicoanalyses rechtstreeks in bedrijfsapplicaties geïntegreerd worden.

Vervolgens zijn de volgende processen te automatiseren:

  • Onboarding van klanten of leveranciers;
  • Automatisering van kredietbeslissingen;
  • Prioritering van incasso-acties;
  • Monitoring van de portefeuille van derden en globaal risicobeheer.

Alles in één keer automatiseren is onverstandig. Het is beter om de automatisering op te zetten in fases. Daarbij is het goed om te kijken welke processen het meest tijdrovend zijn. Daarna bepaal je hoe automatisering ingezet kan worden om dit proces te optimaliseren. Bepaal vervolgens welke data je hiervoor nodig hebt. Met Data Blocks is het eenvoudig om je dataset elk gewenst moment uit te breiden.

Over Data Blocks voor finance 

Een datablok is een logische en thematische groepering van bedrijfsgegevens uit de wereldwijde Dun & Bradstreet data cloud die verschillende bedrijfsvraagstukken aanpakt. De Blocks zijn beschikbaar via een geavanceerde API en kunnen worden samengevoegd tot een op maat gemaakte kennisbank die voldoet aan elke bedrijfsbehoefte.

Het bedrijf selecteert alleen de datablokken die het nodig heeft en profiteert van tarieven die in lijn zijn met de budgetten en behoeften.

De Data Blocks voor finance omvatten de volgende informatie:

  • Company Entity Resolution maakt zoeken naar bedrijven mogelijk met behulp van het D-U-N-S Nummer, het unieke wereldwijde bedrijfsidentificatienummer van Dun & Bradstreet.
  • Company Information bevat de juridische en firmografische gegevens van bedrijven. Denk hierbij aan bedrijfsnaam, adres, sector van activiteit, grootte en nationaal identificatienummer.
  • Principals & Contacts bevat namen, geboortedatum en -plaats, titels van de (voormalige) bestuurders van de entiteiten.
  • Hierarchies & Connections identificeert entiteiten die juridisch verbonden zijn, zoals franchises of andere connecties. 
  • Financial Strength Insights biedt analytische scores en ratings om financiële professionals te helpen andere bedrijven te evalueren.
  • Monitoring brengt gebruikers op de hoogte van wijzigingen in de Dun & Bradstreet Data Cloud, zodat ze over de meest actuele gegevens beschikken en op de hoogte worden gebracht van eventuele updates. Zo kan je snel reageren en op bijvoorbeeld financiële veranderingen en aankomende faillisementen van klanten.

Met Data Blocks beschik je dus over alle informatie die je nodig hebt om kredietbeslissingen te automatiseren. Met rechtstreekse toegang tot onze databron vol informatie, krijg jij meer kennis van klanten en leveranciers en ben je in staat betere operationele en strategische beslissingen te nemen.

Klaar om de eerste stap te zetten voor het automatiseren van jouw finance processen? Lees meer over Data Blocks of boek direct een demo.

Interesse gewekt?

Deel via social media

Interesse gewekt?

Vul je gegevens in of bel ons direct.
We nemen binnen één werkdag contact met je op.
Of bel ons direct
Nederland (afdeling verkoop) +31 (0)10 322 03 04 België +32 (0)2 765 00 21

Whitepaper

Credit Monitoring

Kansen voor jouw organisatie in beeld

Een kredietcheck bij klantacceptatie is waardevol, maar ook meteen verouderd. Het échte kredietrisico begint eigenlijk juist pas nadat je een klant hebt geaccepteerd. De oplossing: monitor de financiële gezondheid van je klanten real-time.

Pdf van 16 pagina’s, 0,4 MB
Credit Monitoring

Een free trial van één van onze producten? Zo geregeld!

Een bedrijf of D-U-N-S nummer opzoeken?

Een artikel of onderwerp opzoeken?

Suggesties

Je keuze voor

quizz outcome