Alleen al in Nederland wordt er jaarlijks naar schatting zoโn 13 miljard euro witgewassen. Om dit te bestrijden, hanteert Europa de Europese Anti Money Laundering wetgeving. Het doel van de AML wetgeving is witwassen in de EU bestrijden. De anti-witwaswetgeving is afgelopen jaar wederom aangescherpt. De 6e AML richtlijn vervangt de 5e AML richtlijn. AML6 moet uiterlijk op 3 juni 2021 in de EU lidstaten worden gehandhaafd.
De 6e AML richtlijn focust zich op het stellen van Europese kaders en het invoeren van voor alle lidstaten consistente, afschrikkende sancties. In deze blog geven we je een update van de wijzigingen ten opzichte van AML5.
Van de 5e naar de 6e AML richtlijn
Voordat we inzoomen op de wijzigingen, blikken we even terug op AML5. We schreven hier eerder een uitgebreid artikel over. De invoering van het UBO register, verscherping van UBO identificatie en de verruiming van het aantal branches dat zich moet houden aan de AML wetgeving vormden de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van AML4. Verder zagen we een verhoging in de sancties. Ook in AML6 zijn de sancties opnieuw aangescherpt.
De volgende zaken veranderen na invoering van de 6e AML richtlijn:
Een nieuwe definitie van โcriminele activiteitenโ
De 5e AML richtlijn stelde dat โcriminele activiteitenโ strafbaar moeten zijn in alle deelnemende lidstaten van de EU. In de 6e AML richtlijn krijgt deze term meer betekenis. Er is een lijst opgemaakt van basisdelicten die strafbaar gesteld moeten worden door alle EU-lidstaten (als dit al niet eerder strafbaar was).
Medeplichtige witwassen nu ook strafbaar
Een andere verscherping die we in AML 6 terugzien, is het feit dat medeplichtigheid, poging tot en het uitlokken van de bovenstaande delicten straks ook strafbaar zijn. In de bovenstaande gevallen kunnen medeplichtigen worden beschouwd als plegers van witwaspraktijken en kunnen zij beticht worden met dezelfde straffen als degenen die rechtstreeks voordeel halen uit witwaspraktijken.
Betere samenwerking op internationaal niveau
Door de opgestelde lijst aan delicten door te voeren in alle lidstaten, ontstaat er een meer consistente aanpak op EU-niveau. De Europese Unie hoopt zo meer uniformiteit en een betere samenwerking. Daarnaast staat in de 6e richtlijn dat lidstaten die betrokken zijn bij een vervolging van een strafbaar feit dienen samen te werken om de procedure te centraliseren. De European Banking Authority (EBA) heeft op dit gebied de coรถrdinerende rol.
Zwaardere straffen
Waar lidstaten voorheen zelf nog mochten bepalen welke maximumstraffen er aan misdrijven ten grondslag liggen, is er in AML6 bepaald dat de maximale straffen minimaal 4 jaar moeten bedragen. Daarnaast mogen de lidstaten ook nieuwe aanvullende sancties opleggen. Denk hierbij aan een geldboete, een inperking van overheidssubsidies of zelfs het tijdelijk verbieden van het uitvoeren van commerciรซle activiteiten of overheidsfuncties.
Uitbreiding strafrechtelijke aansprakelijkheid
Naast een uitbreiding van de strafmaatregelen, is ook de strafrechtelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen verruimd. Volgens de huidige regels kunnen zijn alleen natuurlijke personen strafbaar voor het witwassen van geld. In AML6 is de strafrechtelijke aansprakelijkheid uitgebreid, waardoor ook rechtspersonen van bvโs en nvโs strafbaar zijn.
Compliant blijven als organisatie
Door deze aangepaste wetgeving, komt er druk op de compliance afdeling te liggen. Tijdens de komende implementatieperiode wordt bijvoorbeeld van organisaties die vallen onder de nationale implementaties van de AML wetgeving, bijvoorbeeld Wwft in Nederland, verwacht dat zij hun zakelijke relaties en diens UBOโs controleren op bijvoorbeeld de 22 verplichtgestelde strafbare feiten. Dit betekent onder andere dat je als organisatie opnieuw moet kijken naar de huidige manier van screenen.
Altares Dun & Bradstreet: jouw partner in compliance data
Altares Dun & Bradstreet helpt organisaties een bedrijfscultuur te creรซren waarin data als strategisch wapen voorop staat. Onze Dun & Bradstreet data cloud is een onuitputtelijke bron van informatie, met inzichten die 90% van alle fortune 500 bedrijven dagelijks raadplegen. Heb jij hulp nodig bij het efficiรซnt inrichten van jouw compliance processen? Neem dan contact met ons op.