Een bedrijf is geen bank, maar ergens ook weer wel. Zeker grotere bedrijven die leveren aan andere bedrijven (B2B) zitten standaard met de spagaat of ze wel of niet vooruit willen leveren. Want hoewel vooruit leveren klantvriendelijk is, komt het leveren ook met de nodige risico’s. Je moet er vanuit durven gaan dat de klant aan wie je levert zijn of haar goederen kan en wil betalen. Niemand zit te wachten op langlopende procedures en incassobureaus. Maar nog erger is een bedrijf dat überhaupt niet meer kan betalen. Gaat een bedrijf failliet? Dan kan je vaak lang wachten op je geld. Hoe navigeer je in de wereld van kredietverstrekking?
BKR-register
De kredietwaardigheid van bedrijven is voor grotere bedrijven een jungle. En dat terwijl er voor consumenten strenge regels zijn als het gaat om leningen en kredieten. Iemand die een lening afsluit voor een nieuwe televisie wordt direct opgenomen in het BKR-register. Ideaal voor een bank die een hypotheek wil verstrekken. Het enige wat hij hoeft te doen is het register checken en hij weet direct of iemand wel of niet kredietwaardig is.
Minder bekend, maar wel heel bruikbaar is dat het BKR ook kredieten van bedrijven registreert waarvan de eigenaar direct aansprakelijk is voor schulden. In principe alle zzp’ers en vof’s. Maar waar de bedragen echt hoog oplopen, voornamelijk toch bij B.V.’s en N.V.’s is er niets en is het vooruit leveren van tonnen aan spullen een pure kwestie van vertrouwen.
Verzekeringen
Maar niet getreurd. Waar de overheid een enorm gat laat liggen, daar springt de gemiddelde verzekeraar graag op in. Vrijwel alle grote verzekeraars, plus veel banken, bieden bedrijven verzekeringen aan op wanbetalers. Zoals bij de meeste verzekeringen heb je daarbij veel verschillende pakketten, waarmee je jouw risico in min of meerdere mate kunt afdekken. Tegelijkertijd zitten er ook hier een paar adders onder het gras.
Lees ook: Kredietrisico’s: Nemen, vermijden of verzekeren?
Bij dit soort grotere verzekeringen is er namelijk geen vaste prijs. Het eerste wat een verzekeraar zal doen is jouw klantenportfolio doorspitten. De hoogte van de prijs die je betaalt, zal zeer waarschijnlijk direct gekoppeld zijn aan de betalingsrisico’s die je loopt. Doe je zaken met bedrijven die er kredietwaardig niet al te best voor staan, dan betaal je uiteraard een stuk meer. Daarnaast wordt jouw eigen kredietwaardigheid uiteraard ook grondig onder de loep genomen.
Zelf kredietwaardigheid checken
En dat terwijl je ook zelf al heel veel kunt doen om wanbetalers te voorkomen. En wel met dezelfde data die jouw bank of verzekeraar zelf gebruikt. Er zijn wereldwijd een aantal grote bureaus die op grote schaal data verzamelen over bedrijven, waaronder ook Altares Dun & Bradstreet. De data die wij verzamelen komt onder andere uit openbare data, zoals jaarlijkse financiële rapporten. Maar vooral ook vanuit ons unieke wereldwijde partnernetwerk met ‘tradepartners’.
Bekijk ook: Kredietrapport opvragen
Tradepartners zijn organisaties wereldwijd die hun factuurstromen met ons delen. Deze factuurstromen analyseert Dun & Bradstreet om vervolgens het betaalgedrag van organisaties in kaart te brengen. In ruil voor het anoniem delen van factuurstromen, krijgen trade partners toegang tot een speciale portal. Hier verkrijgen zij diepere inzichten in het betaalgedrag van hun relaties.